Korps: Friesland, plaats: Fryslân 23-01-2003
Politieberichten van 22/1 (13.00 uur) t/m 23/1 (07.00 uur)

Leeuwarden: dodelijke aanrijding
De naam van het slachtoffer bij de dodelijk aanrijding, gisterochtend rond 07.00 uur op de kruising Planetenlaan Saturnusweg Poolsterweg, is Herman Germ Leistra (16 jaar) uit Boksum (zie hiervoor ook de politieberichten van 22/1 (07.00 13.00).

Franeker: dodelijk bedrijfsongeval
De naam van het slachtoffer dat bij het bedrijfsongeval gisteren in Franeker om het leven is gekomen, is Marten Halbersma (21 jaar) uit Winsum (zie hiervoor ook de politieberichten van 22/1 (07.00 13.00).

Sneek: te zwaar beladen
Woensdag om 10.25 uur werd op de Stadsrondweg-zuid een vrachtwagen gecontroleerd. De vrachtwagen, eigendom van de gemeente Wymbritseradiel, werd bestuurd door een 57-jarige inwoner van Oudega (Wym) en was beladen met asfalt. De maximale massa van het voertuig is 19.000 kilo, na weging bleek dit 23.810 kilo te zijn, een overbelading van 4810 kilo. De gemeente kreeg hiervoor een bekeuring van 550 euro.

Leeuwarden: controle Mercuriusplein
Woensdag tussen 13.00 en 21.00 uur werd weer een actie gehouden tegen drugsoverlast. Dit naar aanleiding van eerdere klachten van omwonenden, winkeliers en winkelende publiek. Aan de actie namen 20 politiemensen deel. In totaal werden 13 personen aangehouden, waarvan 4 voor het dealen van harddrugs en 9 voor het kopen(gebruikers). De gebruikers zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De dealers waren van Nederlandse en Afrikaanse afkomst en varieerden in leeftijd van 18 tot en met 37 jaar. De dealers zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten. In totaal werden 2 bolletjes cocaïne en 1 bolletje heroïne in beslag genomen. Het algemene beeld was, dat de gebruikers na de koop van drugs, deze meteen gebruikten.

Heerenveen: belediging
Woensdag omstreeks 14.30 uur werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden op het NS-station aangehouden. Bij controle in de trein Leeuwarden Zwolle bleek dat de verdachte reisde zonder geldig vervoersbewijs. Door de controleur werd hij uit de trein gehaald. Toen hij een bekeuring kreeg, wilde hij het perron in Heerenveen niet verlaten en bedreigde en beledigde hij de controleur, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden. Toen de politie ter plaatse kwam, wilde de verdachte nog niet mee en verzette zich tegen zijn aanhouding. De man werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: diefstal auto
Woensdag tussen 13.00 en 14.30 uur werd vanaf de Eikenstraat een personenauto, merk Opel Ascona, kleur blauw, voorzien van het kenteken TS-91-TT gestolen. De auto stond op de parkeerplaats bij de flat en was eigendom van een 51-jarige inwoner van Franeker, die aangifte heeft gedaan.

Sneek: inbraak auto`s
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hendrik Casimirstraat. Het portierslot werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 50-jarige inwoner van Sneek, heeft aangifte gedaan. Dinsdag tussen 18.00 en 22.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Dr. Boumaweg. Het portierslot werd vernield. Uit de auto werd een gsm weggenomen. Een 31-jarige inwoonster van Heeg deed aangifte.

Lemmer: snelheid
Woensdag omstreeks 10./00 uur werd op de Rijksweg A6 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Groningen, reed met een snelheid van 176 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Workum: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Hegeterp. Het rechter voorportier werd vernield. Uit de auto werden een radio/cd-speler, 10 cd`s, 2 zonnebrillen en een bruin leren jasje gestolen. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Workum, deed aangifte.

Heerenveen: problemen om bier
Woensdag omstreeks 17.30 uur kwam er bij de meldkamer een melding binnen dat op de Leliestraat een man een slagaderlijke bloeding had opgelopen bij een vechtpartij. Ter plaatse bleek van een slagaderlijke bloeding geen sprake te zijn en ook een vechtpartij behoorde tot het verleden. Een 30-jarige inwoner van Heerenveen had met zijn 29-jarige plaatsgenoot een paar kratjes bier gekocht en daarover was ruzie ontstaan. Over en weer waren wat woorden gevallen en bedreigingen geuit. Vervolgens werd de politie gebeld met de mededeling van een slagaderlijke bloeding. De zaak ter plaatse gesust.

Drachten: mishandeling
Woensdag omstreeks 19.10 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden in een horecagelegenheid aan de Noordkade. Een 34-jarige inwoner van Leeuwarden was met een bierglas in het gezicht gestoken door een 40-jarige inwoner van Drachten. Ook had de verdachte het slachtoffer nog verschillende malen geschopt en geslagen. Het slachtoffer liep een bloedende wond op aan het gelaat. Hij werd door omstanders overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten en aldaar opgenomen. Het slachtoffer en de verdachte bleken een meningsverschil te hebben over een vrouw en wilde dit nu met elkaar uitpraten. Tot uitpraten kwam het echter niet. Na de vechtpartij had de verdachte de horecagelegenheid verlaten. De verdachte moet nog worden gehoord.

Leeuwarden: aanhouding verdachten
Woensdag omstreeks 18.25 uur werd op de Carel van Mandestraat een personenauto gecontroleerd. Het bleek dat de auto een lekke uitlaat had en stond gesignaleerd als gestolen. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden en een inzittende, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. De bestuurder bleek bovendien niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook was hij in het bezit van 6 bolletjes cocaïne. De cocaïne werd in beslag genomen. De bestuurder verklaarde de auto te hebben geleend van een 18-jarige plaatsgenoot..Deze jongeman werd omstreeks 21.45 uur in zijn woning aangehouden ter zake heling. De auto werd in beslag genomen. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 22.00 uur werd op de Julianalaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 56-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 885 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Harlingen: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.40 uur werd op de Grensweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Harlingen bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 265 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: snelheidscontrole
Naar aanleiding van klachten van omwonenden dat op de Julianalaan veel te snel werd gereden, werd woensdag tussen 20.30 en 22.00 uur aldaar op snelheid gecontroleerd. De controle werd uitgevoerd met de lasergun. In totaal kregen 10 bestuurders een bekeuring. De snelste reed 89 kilometer, terwijl 50 was toegestaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272