Gemeente Winterswijk


20 januari 2003

RAAD PRAAT OVER PROBLEMEN CULTUREEL CENTRUM

Tijdens de raadsvergadering van 23 januari zal de jaarrekening 2001 van de Stichting Cultureel Centrum en de Stichting Horeca Exploitatie Cultureel Centrum besproken worden. De jaarrekeningen van beide stichtingen sluiten met een tekort. Dit tekort bedraagt bij de Stichting Cultureel Centrum 30.635,- en bij de Stichting Horeca Exploitatie Cultureel Centrum 22.984,-.

In de subsidietoekenning aan de Stichting Cultureel Centrum over de jaren 2000 en 2001 is géén rekening gehouden met een trendmatige aanpassing van de subsidie als gevolg van loon- en prijsstijgingen. De gemeenteraad wordt op 23 januari gevraagd met deze aanpassing alsnog in te stemmen. Bij de bepaling van het rekeningresultaat is door de Stichting Cultureel Centrum reeds rekening gehouden met de instemming van de raad.
De Stichting Cultureel Centrum heeft volgens de accountant het resultaat als te hoog weergegeven. De weergave van het resultaat is volgens de accountant niet juist, omdat de Stichting Cultureel Centrum er vanuit gaat dat de Stichting Horeca Exploitatie haar nog een hoog bedrag zal terugbetalen. De verwachting dat de Stichting Horeca Exploitatie dit ook daadwerkelijk kan, is echter niet reëel. De Stichting Horeca Exploitatie is door de slechte resultaten in de afgelopen jaren en de niet-rooskleurige vooruitzichten op korte termijn, niet in staat om de verliezen in de nabije toekomst weg te werken. Daarom heeft de accountant voorgesteld het resultaat naar beneden bij te stellen aan de hand van dit inzicht. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft het advies van de accountant overgenomen en besloten de Stichting in staat te stellen het nog te ontvangen bedrag af te boeken met behulp van een te verstrekken lening onder hypothecair verband van 243.107,-.

Uit de bij de jaarrekeningen gevoegde conceptrapportage van de accountant en de in 2001 uitgebrachte rapportage door BMC, blijkt dat de problemen zich niet beperken tot de financiën, maar dat de totale bedrijfsvoering aan de orde is.
Met de rapportage van BMC en de aanbevelingen van de accountant als vertrekpunt zal de Stichting Cultureel Centrum een plan van aanpak dienen op te stellen over de wijze waarop de problematiek aangepakt gaat worden. De gemeente zal het bestuur van het Cultureel Centrum hierbij zowel financieel als inhoudelijk ondersteunen.