VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: stabiel kabinet mogelijk; voorrang voor economie

VNO-NCW: stabiel kabinet mogelijk; voorrang voor economie

DEN HAAG, 23 JANUARI De ondernemingsorganisatie VNO-NCW ziet in de verkiezingsuitslag voldoende mogelijkheden om een stabiele regering te vormen. Het CDA neemt als grootste partij een centrale positie in tijdens de onderhandelingen en kan op verschillende meerderheden aankoersen. Een nieuw kabinet moet herstel van de economie en de werkgelegenheid voorop zetten. Het bedrijfsleven moet snel ruimte krijgen om de haperende motor van de economie weer op toeren te krijgen. Anders zijn stagnatie, inzakkende belastinginkomsten en werkloosheid het voorland. Voor lastenverzwaringen is in een krimpende economie, met dalende winsten en een inzakkende export, geen plaats. VNO-NCW pleit voor een snelle formatie. De politieke besluitvorming in ons land heeft al veel te lang stil gestaan en dat betekent dat de achterstand op tal van terreinen alleen maar groter is geworden.

Ook de komende jaren moet loonmatiging de basis vormen voor behoud van werkgelegenheid en herstel van de concurrentiekracht van ondernemingen. Een combinatie van hoge loonstijgingen en lastenverzwaringen betekent dat we de weg inslaan naar het economisch moeras. Een meerjarige afspraak over loonmatiging is binnen bereik als het nieuwe kabinet snel komt met een aanvaardbare oplossing voor de WAO. Eind vorig jaar sprong een meerjarig akkoord hier op het nippertje op af. Om banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te behouden moet de bestaande subsidieregeling hiervoor (SPAK) intact blijven.

VNO-NCW vindt dat er méér nodig is dan loonmatiging. Een nieuw kabinet moet met het bedrijfsleven ook zo snel mogelijk een 'groeiagenda' opstellen en uitvoeren. Daarbij zijn onder meer sleutelwoorden: onderzoek, innovatie, concurrerende belastingen, beter beroepsonderwijs, minder regels en papierwerk voor ondernemers, aanpak van de files en bestrijding van de criminaliteit.

Het volhouden van deze koers maakt het mogelijk voor het bedrijfsleven om te profiteren van een opleving van de wereldeconomie, en op termijn de groei van de economie op het noodzakelijke percentage van 3 te brengen.

23 jan 03 00:17