NU'91

Hubert Vankan blijft aan bij NU91

CAO-onderhandelaar teleurgesteld door verkiezingsuitslag, maar vastberaden voor de toekomst

Het leek een weergaloze avond voor verpleegkundigenvakbondsman Hubert Vankan te gaan worden. Maar naarmate de avond vorderde, maakte blijdschap plaats voor teleurstelling. De CAO-onderhandelaar van NU91, nummer tien op de kandidatenlijst van de SP, krijgt geen Tweede-Kamerzetel. Hubert Vankan blijft onderhandelen aan de CAO-tafels in de Gezondheidszorg.

Hubert Vankan: Ik zou liegen als ik zei dat de uitslag mij niet veel deed. Je mag best weten dat ik er behoorlijk kapot van ben. Dat bedoel ik natuurlijk persoonlijk, want op de uitslag voor de SP is niets af te dingen. In tegendeel; de SP heeft meer stemmen binnengehaald dan bij de vorige verkiezingen, en is daardoor de vierde partij van het land geworden. Dat is een succes.

Veldwerk

Aan het begin van de avond had ik een goede kans om mij als Tweede-Kamerlid te kunnen inzetten voor de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden. Ik was vastberaden om dat onderwerp hoger op de politieke agenda te zetten. De hoop daarop is niet verkeken, maar ik stel mij er op in dat ik dat vanuit mijn vertrouwde omgeving ga doen. Vanuit het veld dus.

Ik wil mijzelf eerst een paar dagen adempauze gunnen. Daarna leg ik mij weer volledig toe op mijn kerntaak: het afsluiten van CAOs met marktconforme arbeidsvoorwaarden voor de leden van NU91. Ondanks de negatieve uitslag heb ik een leerzame periode achter de rug. Ik zie de rol die de politiek kan vervullen voor de verplegende en verzorgende beroepsgroepen nu een stuk scherper dan voor mijn kandidaatlidmaatschap. Met de lessen die ik heb geleerd, zit ik sterker aan de onderhandelingstafel.

IJzersterke onderhandelaar
Ria von Bönninghausen, voorzitter van NU91: We hebben gemengde gevoelens over de uitslag voor Hubert. Aan de ene kant hadden we natuurlijk van harte gehoopt dat hij deze volgende, belangrijke stap in zijn loopbaan zou kunnen verwezenlijken. Een CAO-onderhandelaar uit NU91-gelederen als volksvertegenwoordiger; dat zou onze missie, behartiging van de belangen van verpleegkundigen en verzorgenden op het hoogste politieke niveau, erg goed hebben gedaan. Maar de andere kant betekent de verkiezingsuitslag dat we een ijzersterke CAO-onderhandelaar voor onze organisatie behouden. En dat is ook veel waard. We hebben er het volste vertrouwen in dat Hubert na enkele dagen bezinning, weer met veel verve voor de belangen van onze leden aan het werk gaat. NU91 blijft hem daarin onvolwaardelijk steunen.

Hubert Vankan trad in september 2002 bij NU91 in dienst. De Limburger onderhandelde de afgelopen maanden voor een nieuwe CAO in de Gehandicaptenzorg.

Terug naar de NU'91 home page....