Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers

Schone voertuigenpromotie in Nijmegen

vrijdagmiddag 24 januari

van 13.30 uur tot 16.30 uur op de Grote markt in Nijmegen

Geachte redactie,

Op vrijdagmiddag 24 januari van 13.30 tot 16.30 uur organiseert de Gelderse Milieufederatie op de Grote Markt te Nijmegen, nabij Café Daen, een demonstratiemiddag schone voertuigen.

Voor deze middag zijn uitgenodigd alle gemeenteraadsleden en wethouders milieu in het KAN-gebied, die van Nijmegen en Beuningen in het bijzonder, Provinciale Statenleden, de Dienst Afvalstoffenreiniging en de Dienst Stadsbeheer en Toezicht van Nijmegen en het vervoersbedrijf Novio. Naast een demonstratie van de vervoersmiddelen, is de middag is bedoeld als ontmoetingsplek om met collega s en specialisten over het onderwerp van gedachten te wisselen.

Opening door wethouder Hirdes

Wethouder Hirdes van de gemeente Nijmegen zal om 13.30 uur de promotiemiddag openen Voor een hapje en een drankje zal uiteraard worden gezorgd.

Schone lucht&.schone voertuigen

Een schoon gemeentelijk wagenpark, milieuvriendelijke veegwagens of een vervoersbedrijf met een schone bussenvloot dragen er mede toe bij dat de lokale luchtkwaliteit in gemeenten aanmerkelijk verbetert. Dat die lokale luchtkwaliteit mede door de uitstoot van Fijn Stof - ernstig te wensen overlaat en de gezondheid van mens en dier schaadt, is recentelijk veelvuldig in het nieuws geweest. Zelfs het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Lancet meldde het verband tussen de uitstoot van Fijn Stof door verkeer en gezondheidsklachten bij mensen in de directe omgeving van drukke wegen. Met name de dieselvoertuigen blijken de grote boosdoeners: vrachtwagens, bussen, bestelwagens en andere dieselauto s.

Deze uitkomsten waren aanleiding voor de Gelderse Milieufederatie, andere Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu om aan de bel te trekken en overheden aan te sporen maatregelen te nemen. Ook gemeenten zijn immers verantwoordelijk voor de bescherming van hun burgers tegen deze fijn stofbedreigingen. Zij hebben door Europese regelgeving ook de plicht de lokale luchtkwaliteit te verbeteren.

Welke voertuigen komen er?

Tijdens de demonstratie is een flink aantal schone voertuigen ter plekke: een veegwagen op koolzaadolie, een elektrisch aangedreven personenauto, kleine auto s die rijden op zonne-energie of op aardgas en de zgn. Smallpoppy s, kleine voertuigen die rijden op zonne-energie.

Met deze schone voertuigenpromotie wil de Gelderse Milieufederatie aantonen dat er heel goede mogelijkheden zijn om door een verschoning van het gemeentelijk wagenpark of dat van het busbedrijf, het fijn stofgevaar tegen te gaan.

Wij hopen u vrijdagmiddag de 24e januari te mogen begroeten op de Grote Markt te Nijmegen om u de mogelijkheden en kansen voor gezonde lucht met eigen ogen te laten zien!

Wilt u per e-mail laten weten of u er bij zult zijn, vrijdagmiddag de 24e ? De Grote Markt is eenvoudig te bereiken vanaf het Centraal Station: lopend in ongeveer 10 minuten of per bus naar Plein 44.

Met vriendelijke groet,

Marianne Das

communicatie

Meer informatie?

Voor vragen over de promotiemiddag kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. U kunt bellen met Arthur Hofstad, (026) 351 50 69 of 06 18824989 of een mail sturen: a.hofstad@gmf.milieu.net

Voor meer inhoudelijke informatie over het onderwerp Fijn Stof/Schone Lucht kunt u de natuur en milieu website raadplegen: www.natuurenmilieunederland.nl (doorklikken naar thema s , product en bedrijf en fijn stof ). Op deze site is ook het rapport Stof tot nadenken te downloaden.

In de Gelderse Milieukrant is eveneens een aantal artikelen verschenen over Schone Lucht. Deze zijn te vinden op de website van de Gelderse Milieufederatie: www.gmf.milieu.net (doorklikken naar Gelderse Milieukrant, nummer 2, april 2002). Ook kunt u deze artikelen en ander informatiemateriaal toegestuurd krijgen: telefoon (026) 351 50 69.

De Provincie Gelderland ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een duurzaam Gelderland, waaronder ook deze promotiemiddag.

Gelderse Milieufederatie
Marianne Das
c o m m u n i c a t i e
Postbus 1085
6801 BB Arnhem
T: (026) 351 50 69
F: (026) 389 20 93
I: www.gmf.milieu.net

- Omgeving op het spel? www.milieuhulp.nl -