Gemeente Nuth


21-01-2003

Fanfare Sint Caecilia Schimmert kampioen van Nederland

Fanfare Sint Caecilia Schimmert won afgelopen weekend in de Superieure Afdeling Fanfare. Op 24 januari a.s. houdt Sint Caecilia een receptie in gemeenschapshuis te Schimmert hoofdstraat 12. De receptie begint om 20.00 uur.

Onmogelijke opgave
Fanfare Sint Caecilia Schimmert behaalde 93.92 punten in de Superieure Afdeling Fanfare en mag zich nu kampioen van Nederland noemen. De jury gaf aan de belangrijkste concurrent, Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende, 91,00 punten. Tijdens het Limburgs Kampioenschap 2002 behaalde Schimmert een puntentotaal van 91,33. De Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende, behaalde tijdens het Brabants Kampioenschap 2002 een puntentotaal van 95,75. De strijd om het Landskampioenschap leek door het grote verschil in punten een onmogelijke opgave te worden. Sint Caecilia haalde alles uit de kast om ervoor te zorgen dat het verschil in ieder geval sterk zou worden verkleind. Na een zeer intensieve voorbereiding vertrokken ze naar Venlo. De schitterende uitvoering van de werken werden door de jury beloond met de zegen en de wimpel ging mee naar Schimmert. Op 24 januari zal de vereniging deze overwinning delen met de bevolking. Om 20.00 uur is iedereen van harte welkom in het gemeenschapshuis te Schimmert.

Successtory
Sinds 1970 heeft het korps een grote groei doorgemaakt in omvang en kwaliteit door onder meer een goede opleiding van de leden, ondersteuning door bestuur en middenkader en door externe muzikale adviezen in combinatie met een gedreven en bezielende muzikale leiding. De vereniging beschikt over een eigen Rijkserkende opleiding. Door goede motivatie, inzet en volharding promoveerde men in 1978 naar de afdeling Ere. In 1982 klom men verder naar de afdeling Superieur van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen. Limburgse Kampioenschappen werden behaald in 1990, 1994, 1998 en 2002. Sinds 1978 werd elke vier jaar deelgenomen aan de Landskampioenschappen van de Federatie van Katholieke Muziekbonden in Nederland, sectie fanfare. Telkens kwam het korps als overwinnaar uit de bus en nam de wimpel mee naar Schimmert.

Koninklijke waardering
In 1970 kende Hare Majesteit Koningin Juliana de zilveren Erepenning van verdienste toe aan de vereniging. Bij wijze van uitzondering herhaalde Hare Majesteit Koningin Beatrix dit gebaar bij gelegenheid van het 150 jarig bestaan in 1995. Vanwege de uitzonderlijke culturele verdiensten van het gezelschap.

Fanfare Sint Caecilia Schimmert 1845
Fanfare Sint Caecilia Schimmert werd in 1845 opgericht op voorstel van de geestelijkheid. Dit om de jeugd en de parochianen bij feestelijke gelegenheden te vervrolijken en te vermaken. Ze zouden dan de kerkelijke feesten speciaal met muziek kunnen opluisteren en men dacht vooral aan de grote pronkprocessie. De doelstelling van de vereniging is nog steeds dienstbaar aan de gemeenschap te willen zijn. De vereniging omvat een Jeugdfanfare, een Jeugddrumband, een Drumband en een Fanfareorkest. De vereniging telt ca. 150 leden. Het zeer jeugdige fanfareorkest, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 28 jaar, heeft een bezetting van ca. 80 personen. Fanfare Sint Caecilia Schimmert 1845 staat sinds 24 november 1995 onder leiding van de heer Geert Jacobs uit Leunen.