CDA

WI voor het CDA organiseert mini-symposium rondom WI-rapporten over arbeidsmarkt

Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA organiseert op vrijdag 24 januari a.s., daags na de verkiezingen, in het CDA-Partijbureau aan de Dr. Kuyperstraat 5 te Den Haag, een mini-symposium rond een drietal recent gepubliceerde WI-rapporten over de arbeidsmarkt.

Het drieluik bestaat uit:

Sociaal en zeker. Over een nieuwe balans in de sociale zekerheid tussen solidariteit en eigen verantwoordelijkheid in het licht van de arbeidsmarkt.

Investeren in solidariteit. De gevolgen van de vergrijzing en de kenniseconomie voor de arbeidsmarkt: een agenderende verkenning.

Modern Life Course Support Systems. Christian-democratic perspectives on changes in the life course and their consequences for demography, labour markets and generational relations.

"Sociaal en zeker" en "Investeren in solidariteit" zijn verschenen in de nieuwe serie van het Wetenschappelijk Instituut met de naam "De andere aanpak". Deze publicatiereeks is het vervolg op de serie "Het wachten moe". Inleiders tijdens het symposium zijn Sylvester Eijffinger en Lans Bovenberg, beiden hoogleraar aan de Economische Faculteit van de Universiteit van Tilburg. Zij zullen hun visie geven op de arbeidsmarkt vanuit het perspectief van de sociale zekerheid, respectievelijk de vergrijzing en de kenniseconomie.

Hoe verdelen wij in de sociale zekerheid de verantwoordelijkheden en geven wij solidariteit vorm, zodat uitval wordt vermeden, het stelsel activeert waar dat mogelijk is en bijdraagt aan het ondervangen van problemen rond vergrijzing en arbeidsmarkt? Wat betekenen vergrijzing en kenniseconomie voor de arbeidsmarkt? Hoe bouwen wij behalve financieel kapitaal ook voldoende menselijk kapitaal op, om op langere termijn de arbeidsproductiviteit op peil te houden?

Samen met Gerda Verburg, vice-voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie, zullen beide inleiders terugblikken op de verkiezingsuitslag en vooruitkijken naar de komende kabinets-periode. Wat betekenen de lange termijninzichten voor het beleid van de komende vier jaar?

In een forum onder leiding van Thijs Jansen, redactiesecretaris van Christen Democratische Verkenningen, zal hierover verder met het publiek worden gediscussieerd.

Het programma:

Mini-symposium Arbeidsmarkt

Vrijdag 24 januari 2003
CDA Partijbureau, Dr. Kuyperstraat 5 te Den Haag

15:30 Ontvangst met thee en koffie

16:00 Opening door Ab Klink, directeur WI: "De andere Aanpak"

16:10 Inleiding, Lans Bovenberg, Universiteit van Tilburg: "Investeren in solidariteit"

16:25 Inleiding, Sylvester Eijffinger, Universiteit van Tilburg: "Sociaal en zeker" 16:40 Aanbieding rapport "Sociaal en zeker" aan Gerda Verburg, vice-voorzitter van de CDA-Tweede Kamerfractie

16:45 Forumdiscussie onder leiding van Thijs Jansen, redactiesecretaris van Christen Democratische Verkenningen

17:45 Afsluiting en borrel

Alle geĂŻnteresseerden zijn welkom. U kunt zich aanmelden bij Reineke van Haaren (bij voorkeur) per email via vanhaaren.wi@bureau.cda.nl, of telefonisch 070-3424874. "Investeren in solidariteit" en "Modern Life Course Support Systems" zijn reeds te downloaden op de website van het WI: www.cda.nl/wetenschappelijkinstituut. De publicaties zijn ook te bestellen op het eerder genoemde telefoonnummer. Het rapport "Sociaal en zeker" wordt op het symposium gepresenteerd. Alle drie de rapporten zullen de 24ste beschikbaar zijn.

Het CDA-partijbureau, Dr. Kuyperstraat 5 in Den Haag, is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Parkeergelegenheid treft u aan de achterzijde van het partijbureau aan. Voor een eventuele routebeschrijving kunt de bovengenoemde website raadplegen of contact opnemen met Reineke van Haaren op bovenstaand nummer.