CDA

24 januari: mini-symposium over de arbeidsmarkt

Op vrijdag 24 januari a.s. vindt in het CDA-huis (dr. Kuyperstraat 5) een mini-symposium plaats rond een drietal rapporten van het Wetenschappelijk Instituut over de arbeidsmarkt. De economen Bovenberg en Eijffinger en vice-fractievoorzitter Verburg zullen onder meer ingaan op de gevolgen van de gepresenteerde lange termijninzichten voor het beleid van het nieuwe kabinet. De bijeenkomst begint om 16.00 uur en duurt tot circa 18.00 uur.

Op het mini-symposium staan drie rapporten van het Wetenschappelijk Instituut centraal:


· Sociaal en zeker. Over een nieuwe balans in de sociale zekerheid tussen solidariteit en eigen verantwoordelijkheid in het licht van de arbeidsmarkt;
· Investeren in solidariteit. De gevolgen van de vergrijzing en de kenniseconomie voor de arbeidsmarkt; een agenderende verkenning.
· Modern Life Course Support Systems. Christan-Democratic perspectives on changes in the life course and their consequences fot demography, labour markets and generational relations. (Dit is de vertaling van het Nederlandstalige rapport De druk van de ketel...…)
De rapporten Sociaal en zeker en Investeren in solidariteit zijn verschenen in de nieuwe serie De andere aanpak. Deze publicatiereeks is het vervolg op de eerdere serie Het Wachten moe.

Het gaat in genoemde rapporten onder meer om vragen als: hoe verdelen wij in de sociale zekerheid de verantwoordelijkheden en geven wij solidariteit vorm zodat uitval wordt vermeden, het stelsel activeert waar dat mogelijk is en bijdraagt aan het ondervangen van problemen rond vergrijzing en arbeidsmarkt? Wat betekenen vergrijzing en kenniseconomie voor de arbeidsmarkt? Hoe bouwen wij behalve financieel kapitaal ook voldoende menselijk kapitaal op, om op langere termijn de arbeidsproductiviteit op peil te houden?

Programma mini-symposium d.d. vrijdag 24 januari a.s.

15.30 uur Ontvangst
16.00 uur Opening door Ab Klink (directeur Wetenschappelijk Instituut): De andere aanpak 16.10 uur Inleiding Lans Bovenberg (hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg) over Investeren in solidariteit 16.25 uur Inleiding Sylvester Eijffinger (hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg) over Sociaal en Zeker 16.40 uur Aanbieding rapport Sociaal en Zeker aan Gerda Verburg (vice voorzitter CDA-Tweede Kamerfractie). Verburg reageert vervolgens. 16.45 uur Forumdiscussie onder leiding van Thijs Jansen (redactie-secretaris Christen-Democratische Verkenningen) Tijdens deze discussie gaat het ook over de vraag wat de geschetste lange termijnperspectieven betekenen voor de coalitievorming en het beleid van het nieuwe kabinet.

De rapporten Sociaal en Zeker, Investeren in solidariteit en Modern Life Course Support Systems zijn vanaf donderdag 23 januari 15.00 uur beschikbaar op het CDA-bureau aan de dr.Kuyperstraat 5 te Den Haag.

De rapporten zijn vanaf dat tijdstip ook te downloaden van de CDA-website: www.cda.nl/wetenschappelijk instituut