Provincie Zuid-Holland

Persbericht

22-1-2003
Nieuw adviespunt vervoer-management in Alphen en Dordrecht

Op 24 januari gaat het nieuwe adviespunt vervoermanagement Mobiliteit op Maat in Alphen aan den Rijn officieel van start. Mobiliteit op Maat zal vervoermanagement gaan stimuleren in de regio's Midden-Holland, Rijnstreek, Leidse Regio en Duin- en Bollenstreek. Tegelijk met de officiële start van Mobiliteit op Maat tekent gedeputeerde Marnix Norder op 24 januari namens de provincie nieuwe overeenkomsten voor 2003 en 2004 met de adviespunten vervoermanagement Mobiliteit op Maat in Alphen aan den Rijn en het Vervoerscoördinatiecentrum Zuid-Holland Zuid in Dordrecht.

Mobiliteit
Mobiliteitsmanagement is een samenhangend geheel van (verleidende) activiteiten gericht op het keuzeproces van de reiziger. Bureau Mobiliteit op Maat richt zich voor een belangrijk deel op het management van bedrijven. Zij kunnen gericht de vervoerswijze van de werknemer beïnvloeden d.m.v. vervoermanagement. Veel bedrijven in de regio worden geconfronteerd met het fileprobleem en investeren in een betere bereikbaarheid voor personeel en klanten. Bureau Mobiliteit op Maat biedt hierbij ondersteuning.

Het gaat nu niet zomaar om een verlenging van een bestaand contract. Provincie en adviespunten willen beide vervoermanagement een extra impuls geven en maken daarover in de overeenkomsten afspraken. Het gaat dan om prioriteit bij de adviespunten bij gebiedsgewijze aanpak van vervoermanagement op kansrijke bedrijventerreinen. De provincie creëert voorwaarden voor succes door het treffen van voorzieningen.

Bedrijven en instellingen kunnen door actief vervoermanagement een vermindering van het individueel autogebruik door hun werknemers verwezenlijken van 10 tot 20 procent. Gedeputeerde Marnix Norder: Het gaat dan om zaken als het stimuleren van het gebruik van de fiets en openbaar vervoer, organiseren van collectief bedrijfsvervoer, carpoolen en vanpoolen. Ook met gemeenten kan het autogebruik van en naar het werk worden teruggedrongen. Bijvoorbeeld bij de aanleg en herstructurering van bedrijfsterreinen, door parkeernormering en het meenemen van voorwaarden in de milieuvergunning van een bedrijf. Het is gedeputeerde Staten ernst met de aanpak van vervoermanagement. Norder: Nu al keuren wij geen bestemmingsplan meer goed als er onvoldoende aandacht is voor vervoermanagement.

Beleid provincie
De adviespunten kunnen hun werk niet alleen doen. Zij hebben medewerking nodig van overheden en bedrijfsleven. De provincie zal daarom samen met de adviespunten de gemeenten gaan winnen voor de aanpak van bedrijfsgebonden bereikbaarheidsproblemen. De medewerking van gemeenten daaraan is immers een noodzakelijke voorwaarde om die problemen ook met succes te kunnen aanpakken. Daarnaast zet de provincie zich in voor financiële steun. Dat kan door logische geldstromen vanuit het rijk te gebruiken, zoals doeluitkeringen. Maar Zuid-Holland wil zich inzetten om ook vanuit andere beleidsvelden geld te genereren. Het RO-instrumentarium, de Wet milieubeheer zijn dan logische medefinancieringsbronnen. De provincie streeft in overleg met de betrokken gemeenten en de adviespunten naar een Meerjarenprogramma Bereikbare Bedrijventerreinen. Norder: Wij vinden het van belang dat er een meerjarenprogramma komt dat serieus zicht biedt op een projectmatige aanpak van bedrijfsgebonden bereikbaarheidsproblemen; dit vergt een gezamenlijke inventarisatie met gemeenten die professioneel moet worden voorbereid.
Gedeputeerde Staten hechten veel belang aan het stimuleren van vervoermanagement. Het is een instrument, dat met weinig kosten kan bijdragen aan het terugdringen van de groei van het autogebruik in het woon- werkverkeer. aldus Norder.

Nieuw
Met een bijna geheel nieuw team is een nieuwe start gemaakt in een nieuw pand aan het Raoul Wallenbergplein 21c in Alphen aan den Rijn. Op 24 januari ondertekenen gedeputeerde Marnix Norder van de Provincie Zuid-Holland en de voorzitters van Bureau MOM en VCC Zuid-Holland-Zuid de nieuwe contracten met betrekking tot stimulering van vervoermanagement in hun regio's Het belang van mobiliteitsmanagement blijkt wel uit de samenstelling van het bestuur van Mobiliteit op Maat: wethouder Pechtold van Leiden, wethouder Groen in 't Wout van Alphen, wethouder Van der Plas van Katwijk, burgemeester Jonkman van Waddinxveen voor het ISMH en de heer Berkhout, voorzitter van de kamer van koophandel.