Katholieke Universiteit Nijmegen

Motor evoked potentials in predicting motor and functional recovery after stroke

Datum 24-1-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Drs. H.T. Hendricks

promotores Prof. dr. M.J. Zwarts

copromotores Dr. J. van Limbeek, dr. J.W. Pasman
faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Het cerebrovasculair accident (CVA) is een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld. De aandoening kan leiden tot ernstige beperkingen in het functioneren bij patiënten, die de initiële fase overleven. Het klinisch beeld van het CVA wordt gekenmerkt door het min of meer acuut optreden van focale neurologische uitvalsverschijnselen. Het bepalen van de functionele prognose na een acuut cerebrovasculair accident op basis van klinische variabelen is inaccuraat. Drs. Hendricks onderzocht motore opgewekte potentialen (MEP) als prognostische indicatoren. Dit geschiedt vanuit het paradigma dat motorisch herstel na CVA in hoge mate afhankelijk is van residuele corticospinale connecties, die objectief en kwantificeerbaar via MEP bepaald kunnen worden.

De prognostische waarde van MEP ten aanzien van motorisch herstel van de bovenste extremiteit overtreft duidelijk die van het klinisch onderzoek. Predictie op basis van MEP is het meest relevant voor CVA-patiënten met een initiële paralyse of ernstige verlamming. De specificiteit was consistent en erg hoog (> 90%) voor deze gevallen, de sensitiviteit wisselend. Het proefschrift biedt voldoende evidentie om het prognostisch gebruik van MEP in de klinische praktijk te introduceren.
biografie Drs. H.T. Hendricks (Arnhem) is onder andere revalidatiearts bij de St. Maartenskliniek Nijmegen en gedetacheerd het Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen met als aandachtsgebied neurorevalidatie.
contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email H.Hendricks@reval.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28