Katholieke Universiteit Nijmegen

Het laatste hoorcollege

Datum 24-1-2003

Tijd van 15:45 tot 17:00 uur
Spreker Prof. dr. T. van der Werf
Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
Soort Evenement afscheidscollege
Beschrijving Prof. dr. Van der Werf geeft in zijn afscheidscollege eerst een historisch overzicht van de laatste 35 jaar cardiologie: de veranderingen in aard en omvang van hartziekten, de non-invasieve en de invasieve diagnostiek, de agressieve behandeling (b.v. bypass, Dotter) en de behandeling met medicijnen.

Daarna stelt hij het belang van het lichamelijk onderzoek en met name van het luisteren met de stethoscoop aan de orde gesteld. Studenten en specialisten in opleiding (i.o.) blijken deze vaardigheden niet meer goed te beheersen, hetgeen leidt tot veel aanvullend onderzoek. Dit wordt veroorzaakt door de grote patiëntenlast, inclusief administratie. Het Academisch Ziekenhuis is in 35 jaar veranderd van een opleidings georiënteerde naar een patiëntproductie georiënteerde instelling: Van school naar fabriek.
Juist nu, nu er meer artsen en specialisten opgeleid moeten worden en deze over voldoende vaardigheden moeten beschikken, zodat in de toekomst zuinig met de middelen omgegaan wordt, is het voor de opleiding van belang dat de patiënten minder snel ontslagen worden (dus minder opnamen). Dan kunnen deze diepgaand bestudeerd en bediscussieerd worden. De financiering van de Academisch Ziekenhuizen moet hierop aangepast worden: meer gebonden aan het aantal studenten en specialisten i.o. dan aan de patiëntenproductie. Contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen Email info@prv.umcn.nl
Telefoon 024 - 361 35 28