Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 24-01-2003 Persberichten district Lekstroom, 09.30 uur

Politie controleerde op verlichting

NIEUWEGEIN - De politie in district Lekstroom heeft in de maanden november en december van 2002 veel aandacht besteedt aan het thema Verlichting. Er werden controles gehouden in het hele gebied, waaronder de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Lopik en Vianen, waaronder ook de kleine buurtschappen vallen. De controles vonden plaats tijdens de ochtend- en avondspits waarbij de schoolgaande jeugd en het woon- en werkverkeer de doelgroepen waren.

Voorlichting over optreden In de plaatsen Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Vianen werden in scholen en bij sportverenigingen aanplakbiljetten opgehangen met de waarschuwing dat er gedurende eerder genoemde periode door de politie van het district Lekstroom verlichtingcontroles werden uitgevoerd.

Ouders en verzorgers Ouders en of verzorgers werden op de hoogte gesteld van het feit dat hun kind of pupil bekeurd was voor het rijden zonder verlichting of geen deugdelijke verlichting. Deze kregen een briefkaart thuisgestuurd met daarop de datum van de controle en de gebreken van de verlichting. Deze actie werd voornamelijk ondernomen omdat kinderen tot 12 jaar niet bekeurd kunnen worden en ouders c.q. verzorgers medebewust/medeverantwoordelijk werden gemaakt voor het gedrag van hun kind, met hopelijk als resultaat dat de fiets sneller in orde kon worden gemaakt en dat het kind veilig door het donker op de fiets over straat gaat.

Resultaat De controles werden in Nieuwegein gehouden op 10 verschillende locaties waaronder op de Batauweg 7x, het Parkhout 3x en de Herenstraat 6x.
In IJsselstein en Lopik werd op 7 verschillende locaties gecontroleerd waaronder Poortdijk 3x, Randdijk 2x, Utrechtseweg 2 x . In Houten werden 8 locaties als controleplaats gebruikt o.a. Onderdoor 6x, Utrechtseweg 6 x, De Molen 3x en Het Rond 2x. In Vianen werden op 5 locaties controles gehouden o.a. op de Aime Bonnastraat 2x, Lekbrug 3x, Prins Bernhardstraat 2x.

In totaal schreef de politie van district Lekstroom ruim 900 bekeuringen uit in verband met het niet voeren van verlichting, ondeugdelijke verlichting en defecte verlichting. Daarnaast werden enkele honderden kaarten via de post verstuurd naar ouders/verzorgers van wie een kind op straat werd aangetroffen met een fiets waarvan de verlichting het niet deed of defect was.
De politie van district Lekstroom gaat gedurende de komende periode door met controles op verlichting.

Wijkagent Polsbroek lost vernielingen op

POLSBROEK/BENSCHOP Na de jaarwisseling werd de wijkagent van Polsbroek en Benschop geconfronteerd met vernielingen in beide dorpen. In Polsbroek werd op de Heer Ridder van Amstelstraat een P.T.T.-brievenbus opgeblazen en in Benschop werden aan het Dorp een ruit van een bankfiliaal en een lichtmast vernield.

Door de wijkagent werd in samenwerking met de wijkrecherche een onderzoek ingesteld naar de dader(s) van deze 3 vernielingen. Mede met behulp van informatie vanuit de burgerij zijn de 3 vernielingen deze week opgelost en werden 4 verdachten gehoord

In verband met de vernielde P.T.T.-brievenbus kon een 15-jarige inwoner van Polsbroek aan het politiebureau worden ontboden die de vernieling bekende en kon worden voorgedragen bij bureau Halt. Tevens moet hij de schade aan de brievenbus van 400,- betalen

Voor de vernieling van de ruit van het bankfiliaal in Benschop werd een 15-jarige inwoner van Benschop ontboden aan het bureau. Ook deze verdachte wordt bij het bureau Halt aangebracht. Hij moet een schadevergoeding van 285,- betalen.

Voor de vernielde lichtmast in Benschop konden 2 verdachten aangehouden worden. Het betrof twee inwoners van Benschop van respectievelijk 22 en 25 jaar oud. Beide verdachten moeten de schade betalen van 900,- en kregen een schikking van 240,- en 220,- die zij direct betaalden.
Alle schade is inmiddels weer hersteld.

Snelheidscontrole

NIEUWEGEIN Op de Batauweg ter hoogte van bushalte Koetsdrift werd door de politie donderdagochtend tussen 09.45 uur en 12.00 uur een snelheidscontrole gehouden. Het aantal gemeten voertuigen bedroeg 1079. In totaal kregen 61 personen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 85 km/uur waar een snelheid van 50 km/uur is toegestaan.