Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 24-01-2003
Persberichten district Maastricht (10.00 u) Vrijdag, 24 januari 2003

District Maastricht

Maastricht; bekeuringen bij verkeerscontroles en toezicht De politie heeft afgelopen donderdag en donderdagavond bij verkeerscontroles en toezicht een fiks aantal bekeuringen en processen verbaal uitgeschreven.

Bij toezicht in de Maastrichtse binnenstad / winkelcentrum heeft de politie totaal 13 bekeuringen uitgeschreven. De geconstateerde overtredingen varieerden van het fietsen in het voetgangersgebied/domein, voertuig geen/slecht werkende remmen tot het zich doelloos ophouden in portieken.

Bij verkeerscontroles donderdagmiddag en avond, waarbij motoragenten her en der in heel Maastricht voertuigbestuurders van de weg plukten en voor nadere controle naar het Maastrichtse politiebureau dirigeerden, heeft de politie totaal 26 voertuigbestuurders bekeurd / geverbaliseerd. De geconstateerde overtredingen varieerden van het rijden zonder gebruik autogordel, geen/slecht werkende voertuigverlichting, kale banden tot het niet bij zich hebben van de vereiste (voertuig-)papieren. Twee bromfietsen werden voor nader onderzoek uit het verkeer genomen (er klopte iets niet met de framenummers). Daarnaast werden een drietal voertuigbestuurders bekeurd met ieder een boete van honderdnegentig Euro. Die bleken onder invloed hun voertuigen te besturen (na ademanalyse alcholpromillages in het bloed varierend van 0,7 tot 0,9 promille). Daarnaast kregen die uiteraard allemaal een rijverbod opgelegd.

Bij een verkeerscontrole op de Akersteenweg in Heer bekeurde de politie donderdagmiddag negen voertuigbestuurders, onder meer wegens het niet volgen van de aangeduide en verplichte rijrichting en het niet bij zich hebben van de voertuigpapieren.

Bij toezicht en controles donderdagmiddag in Malberg en Daalhof bekeurde de politie totaal 10 voertuigbestuurders en jongeren. De geconstateerde overtredingen waren onder meer het crossen met bromfietsen op groenstroken, geen bromfietscertificaat hebben en het foutief parkeren van autos. Van een drietal jongeren nam de politie hun brom- /snorfiets uit het verkeer voor nader technisch onderzoek (op technische gebreken).

Maastricht; beroofd van kassageld
Afgelopen donderdagavond omstreeks 20.00 uur vond een overval plaats op een winkel aan de Heggenstraat in Maastricht. Twee mannen kwamen de winkel binnen waarvan er een plotseling een mes tevoorschijn haalde ten opzicht van een aanwezig winkelmedewerkster. Vervolgens beroofde het tweetal de winkel van het kassageld. Met de buit gingen de beide overvallers de winkel uit en liepen via de Bredestraat in de richting van het Vrijthof. Bij de politie is aangifte gedaan en die stelt een nader onderzoek in.

Maastricht; opgelost
Met de aanhouding afgelopen woensdagmiddag 22 januar jl. door het bike-team van de Maastrichtse politie op de Boschstraat in Maastricht van vier Maastrichtenaren (17 tot 20 jaar), denkt de politie totaal 10 fietsendiefstallen in de Maastrichtse binnenstad, 3 winkeldiefstallen in Maastricht en een insluiping in een woning aan de Miserecordestraat in Maastricht in de afgelopen tijd te hebben opgelost. Een getuige zag die woensdagmiddag dat enkele personen op de Boschstraat bezig waren een gestalde fiets te stelen. De gewaarschuwde politie, het bike-team, greep in en hield de vier verdachten aan waarna ze in het politiebureau werden ingesloten. Bij de gestolen fietsen gaat het veelal om duurderde fietsen van het merk Batavus, Gazelle en Giant. Een paar gestolen fietsen heeft de politie weten terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaren doch de meeste fietsen nog niet. Daarvan probeert de politie de rechtmatige eigenaren nog te achterhalen. Bij de winkeldiefstallen hebben de verdachten onder meer gereedschap buit gemaakt waarmee de gestalde fietsen werden opengebroken. Bij de woninginsluiping aan de Miserecordestraat werd eveneens een in de woning staande fiets gestolen. De politie zet het onderzoek voort.

Eijsden / Valkenburg; onder invloed
Bij controle afgelopen nacht, donderdag op vrijdagnacht, in de straat vlakbij zijn woonadres in Eijsden van een 39-jarige automobilist uit die plaats, bleek dat de Eijsdenaar onder invloed achter het stuur van zijn auto zat. Ademanalyse in het politiebureau wees uit dat de man tussen de 0,6 en 0,7 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat de verdachte bij de politie bekend is voor een eerder soortgelijk gepleegd delict (recidive), maakt de politie proces-verbaal tegen hem op. Uiteraard kreeg de Eijsdenaar ook een rijverbod opgelegd. Op de Cauberg in Valkenburg a/d Geul bleek bij controle afgelopen nacht van een 32-jarige automobilist uit Valkenburg dat die ook onder invloed zijn auto bestuurde. Ademanalyse; tussen de 0,9 en 1 promille alcohol in zijn bloed. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachte. Uiteraard kreeg de verdachte een rijverbod.