Leger des Heils

Leger des Heils luidt noodklok


- Januari 24, 2003 - 9:17 AM

Het Centrum voor Wonen, Zorg & Welzijn Flevoland van het Leger des Heils heeft middels een brandbrief aan het College van Burgemeester en Wethouders van Almere de noodklok geluid over de enorme toename van het aantal gezinnen in Almere en de rest van Flevoland dat uit huis is gezet of hiermee wordt bedreigd. In januari was hier tot dusver in Almere namelijk al twintig keer sprake van en in Lelystad tweeëntwintig keer. In de afgelopen veertien dagen hebben zich vierentwintig gezinnen gemeld bij Noodopvang Perspectief te Almere voor onderdak. Indien deze trend zich in de rest van het jaar voortzet, is er sprake van een enorm aantal gezinnen dat op straat komt te staan.

Als gevolg van deze ontwikkelingen is de druk op de toch al beperkte capaciteit van de noodopvang verder toegenomen. Perspectief heeft een capaciteit van vijfentwintig erkende plaatsen terwijl er gemiddeld vijfendertig personen in de opvang verblijven, onder wie een groot aantal gezinnen met kinderen. De gemiddelde bezetting over het afgelopen jaar bedroeg 140%. De wachtlijsten zijn fors opgelopen en veel gezinnen worden doorverwezen voor opvang buiten Flevoland. Het project Mobiel Preventieteam van het Leger des Heils, een samenwerkingsproject met de GGD, heeft het afgelopen jaar negenenveertig cliënten en gezinnen begeleid met schulden en dreigende uithuiszetting. Voor dit project is voor 2003 voor vijfendertig hulpverleningstrajecten geld beschikbaar gesteld. De capaciteit en de benodigde middelen om deze gezinnen adequaat te begeleiden en op te vangen, schieten ernstig tekort. Het Leger des Heils heeft aangegeven aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almere, dat centrumgemeente voor de maatschappelijke opvang is, dat het noodzakelijk is om, in samenwerking met de verschillende hulpverlenende instanties, de gemeente en de woningbouwcorporaties een sluitende aanpak te realiseren om deze schrijnende problematiek het hoofd te bieden.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer C. Verdam, manager Zorg & Welzijn of de heer E. Bosma, directeur Tel: 036-5496812