Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave vrijdag 24 januari 2003

* BEELDEN VAN TWEE BEROVERS IN OPSPORING VERZOCHT

(Zie ook persbericht van 11/11/2002)
In het programma 'Opsporing Verzocht' worden maandagavond a.s. beelden vertoond van twee berovers, die op zondagavond 10 november van het vorig jaar een toen negentienjarige Rotterdammer in de hal van diens woning in de Saftlevenstraat beroofden van z'n handtelefoon en pinpas. Rond half elf werd het slachtoffer door het tweetal aangesproken op het perron van het metrostation Eendrachtsplein, waar hem werd gevraagd of zij met z'n handtelefoon mochten bellen. De Rotterdammer wilde dat niet en stapte in de metro, waarop beide mannen hem volgden. Vanaf het metrostation Dijkzigt liep het slachtoffer vervolgens naar zijn woning in de Saftlevenstraat. Toen hij de voordeur opende glipte ook het tweetal naar binnen. In de hal werd hem een rambo-mes op de keel gezet en werden zijn handtelefoon en pinpas afgenomen. Op het moment dat de beide berovers hem sommeerden mee te lopen om te pinnen, kreeg het slachtoffer hulp van een vriend en een huisgenoot. Beide berovers namen daarop ijlings met hun buit de benen.


* POLITIE-ACTIES WEST-KRUISKADE EN OMGEVING, ZES VERDACHTEN

AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Personeel van de wijkpolitie van het district Centrum heeft donderdagmiddag en -avond op de West-Kruiskade en omgeving acties gehouden tegen alle vormen van overlast in het kader van 'KEEP ON CLEANING'. Dit gebeurde samen met de Flying Squad en met ondersteuning van cameratoezicht.

Er werden zes verdachten aangehouden, vijf voor het dealen van drugs en één voor het negeren van een verblijfsontzegging. Deze laatste kreeg een dagvaarding uitgereikt. Verder werden er tien oproepingen uitgeschreven, onder andere voor het openlijk gebruik van verdovende middelen. Twee mensen kregen een proces-verbaal voor wildplassen. In totaal werden er zes eenheden cocaïne in beslag genomen.

Bij een achtervolging te voet kon de verdachte van een straatroof in de Aert van Nesstraat worden aangehouden. De man had op het Stationsplein een meisje van haar GSM beroofd. Hij is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid heeft donderdag op de Slinge en de Groene Kruisweg verkeerscontroles gehouden. Tussen acht en ''n uur 's ochtends werden in totaal 210 automobilisten gecontroleerd. Er werden 48 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen van de autogordel, het overschrijden van de toegestane maximum snelheid en het rijden zonder rijbewijs.


* BEROVING MISLUKT, VROUW GEWOND
ROTTERDAM - Een 60-jarige vrouw uit Rotterdam raakte donderdagavond gewond toen een onbekende man haar probeerde te beroven. Aangeefster was net met een vogel naar de dierenarts geweest en op weg naar huis. De man kwam naar haar toe en begon aan haar tas te trekken. Aangeefster hield de tas stevig vast en kwam als gevolg van de worsteling ten val. De dader is zonder buit weggelopen in de richting van metrostation Slinge. Het slachtoffer raakte bij haar val gewond aan het hoofd. In een ziekenhuis werden vijf hechtingen aangebracht.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum heeft donderdag op de Burgemeester van Walsumweg en het Kruisplein verkeerscontroles gehouden. Tussen tien uur 's ochtends en kwart voor twee 's middags werd op de Burgemeester van Walsumweg 35 bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen van de autogordel, het negeren van een rood verkeerslicht en het niet handsfree-bellen.

Tussen twee uur en kwart voor vier 's middags werden op het Kruisplein 59 processen verbaal opgemaakt voor onder meer het niet in het bezit zijn van een rijbewijs, APK en voor het stilstaan op een voetgangersoversteekplaats.


* AUTODIEF GEARRESTEERD
ROTTERDAM - Donderdagavond werd een 38-jarige Rotterdammer op de Laan op Zuid aangehouden. Hij wordt verdacht van het stelen van een personenauto. Omstreeks half tien vond er op de Laan op Zuid een éénzijdig verkeersongeval plaats. Een beveiligingsbeambte zag dit gebeuren en liep naar de auto toe. De bestuurder stapte echter uit en nam de benen.

De verdachte werd even later, na een achtervolging, aangehouden. Hij had de auto kort daarvoor gestolen. Hij is is ingesloten.


* VERDACHTE SCHOOLINBRAAK AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - In de nacht van donderdag op vrijdag werd een 17-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt verdacht van poging inbraak. Een getuige zag, om even voor half twee, dat een jongen eerste met z'n handen en vervolgens met een ijzeren staaf probeerde de ruiten van een school aan de Verbraakstraat in te slaan.

De politie werd gealarmeerd en de jongeman werd aangehouden met de ijzeren staaf nog in z'n handen. Hij is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.

Avonduitgave donderdag 23 januari 2003

* RESULTATEN GEWELDSTEAM FEIJENOORD-RIDDERSTER

ROTTERDAM - In het laatste kwartaal van het vorig jaar hielden rechercheurs van het Geweldsteam Feijenoord-Ridderster in totaal 51 voornamelijk jeugdige verdachten aan en losten onder meer 59 straatroven, zes inbraken, een zware mishandeling en een diefstal op. Bijna de helft van de aangehouden verdachten werd voorgeleid aan de Officier van Justitie en in bewaring gesteld. Ook werd een aantal jeugdige verdachten verwezen voor het ondergaan van een alternatieve straf. Het Geweldsteam maakt zich ernstig zorgen over het feit dat van de 51 jeugdigen tweederde al eerder met de politie in aanraking kwam, terwijl de gemiddelde leeftijd zo'n zestien jaar is. De jongste aangehouden verdachte was amper negen jaar. Naast de repressieve aanpak van het Geweldsteam en de Wijkpolitie worden ook preventieve activiteiten ondernomen. De komende tijd zal er bijvoorbeeld intensief worden gesurveilleerd en zullen door de Wijkpolitie de zogenaamde hot-spots in beeld worden gebracht.


* VERKEERSCHAOS OP A16; TWEE GEWONDEN
Donderdagmorgen omstreeks kwart voor zeven raakten tijdens een verkeersongeval op de Rijksweg A16 twee mensen, een 63-jarige man uit Putten en een 54-jarige man uit Den Haag, gewond. Een vrachtwagenchauffeur en een automobilist wilden tegelijkertijd van rijbaan wisselen. De vrachtwagen raakte hierbij de achterkant van de auto, die vervolgens om zijn as tolde en op een andere rijstrook tot stilstand kwam. Een aantal achteropkomende auto's kon niet meer tijdig stoppen, waardoor een kop-staart-botsing ontstond. De 63- en 54-jarige slachtoffers werden, onder meer met nekklachten, respectievelijk naar het Claraziekenhuis en het Zuiderziekenhuis vervoerd. Als gevolg van de aanrijding en de daaruit voortvloeiende opruimwerkzaamheden, werden drie rijstroken afgesloten. Hierdoor ontstond een file van ruim 13 kilometer lang.


* DRIE VERDACHTEN STRAATROOF AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield donderdagmiddag omstreeks kwart voor twee in de Polslandstraat, naar aanleiding van opgegeven signalementen, drie jongens uit Rotterdam aan. Het drietal, in de leeftijd van 15 en 17 jaar, had even tevoren een 14-jarige jongen uit Berkel en Rodenrijs beroofd van zijn mobiele telefoon. Politiemensen zagen de verdachten lopen, waarop zij ijlings de benen namen. Een 17-jarige knaap kon worden aangehouden nabij de Blankenburgstraat, terwijl de andere twee medeverdachten iets later in de kraag werden gevat. Bij een onderzoek in de woning van één van de jongens, werd de ontvreemde mobiele telefoon aangetroffen en in beslag genomen. Het drietal werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* SNELHEIDSCONTROLE
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdagmiddag tussen half vijf en kwart voor zes een radarsnelheidscontrole in beide rijrichtingen op de Grindweg. Van de in totaal 1224 voorbijrijdende automobilisten werden er 144 geflitst wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 92 km/uur.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Donderdag werden op de Heemraadssingel, het Kruisplein en op de Slinge algemene verkeerscontroles gehouden. Op de Heemraadssingel werden 's morgens tussen negen uur en kwart voor twaalf 150 automobilisten gecontroleerd, waarbij er 94 op de bon gingen voor het niet dragen van de autogordel. Op de Slinge, waar eveneens 's morgens werd gecontroleerd, werden 210 automobilisten gecontroleerd. Hier werden 30 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel, geen rijbewijs bij zich en technische gebreken. Tevens gingen 18 automobilisten op de bon wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Op het Kruisplein werd in de middaguren gecontroleerd. Hier werden 57 automobilisten bekeurd. Het merendeel (42) kreeg een bon voor het niet dragen van de autogordel, terwijl de overigen werden geverbaliseerd voor het niet handsfree bellen, geen rijbewijs, geen verzekering en diverse verkeersovertredingen.