Ingezonden persbericht

Persbericht

GGD Amstelland De Meerlanden coördineert het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker in Amstelland-Meerlanden en Kennemerland

GGD Amstelland de Meerlanden verzorgt, in samenwerking met de huisartsen, het oproepen van vrouwen uit de regio Amstelland-De Meerlanden en Kennemerland voor deelname aan het bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar ontvangen elke vijf jaar een oproep. Dankzij het bevolkingsonderzoek is het mogelijk baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. De kans op genezing is dan groot. Er zijn voor de vrouwen geen kosten aan dit onderzoek verbonden. Deelname aan het onderzoek is eenvoudig; de vrouw maakt na ontvangst van de uitnodiging een afspraak met haar huisarts voor het maken van een uitstrijkje.

Uitnodigingen
Een groot aantal huisartsen roept de vrouwen uit de praktijk zelf op, en stuurt daarvoor adresbestanden naar de GGD. Voor die vrouwen stuurt de GGD de benodigde formulieren naar de huisarts. De GGD stuurt vervolgens op basis van de gegevens uit het bevolkingsregister oproepen aan alle vrouwen waarvan geen adresgegevens van de huisarts zijn ontvangen. De vrouwen worden per geboortejaar opgeroepen. In 2003 krijgen de vrouwen met de volgende geboortejaren rond de tussen haakjes vermelde maand een oproep: 1943 (maart), 1948 (oktober), 1953 (april), 1958 (mei), 1963 (november), 1968 (februari) en 1973 (september).

Privacy
Het oproepen gebeurt op basis van huisartsbestanden en persoonsgegevens volgens het bevolkingsregister van de gemeenten. Deze gegevens worden opgenomen in het centrale registratiesysteem van het bevolkingsonderzoek en worden uitgewisseld met de kankerregistratie. De privacy wordt hierbij gewaarborgd door een privacyreglement. Vrouwen die bezwaar hebben tegen registratie van de gegevens, kunnen dit kenbaar maken door een bezwaarschrift in te dienen.

Herkansing
Vrouwen die het afgelopen jaar een oproep hebben ontvangen (dit zijn vrouwen met geboortejaar 1942, 1947, 1952, 1957, 1962, 1967 en 1972) en daar nog geen gehoor aan hebben gegeven, kunnen dit alsnog doen. Daarbij is belangrijk dat de blauwe laboratoriumkaart aan de huisarts wordt afgegeven. Vrouwen die geen oproep hebben ontvangen, hun oproep kwijt zijn of andere vragen hebben, kunnen contact opnemen met de GGD Amstelland de Meerlanden op werkdagen m.u.v. woensdag, telefoonnummer 020 6562327. E-mailen kan ook: bmhk@ggd-am.nl

Amstelveen, 24 januari 2003