Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Reactor Petten kan niet ontploffen als een atoombom (24-1-2003)
---
De Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten kan niet ontploffen als een atoombom. Ook in het vrijwel theoretische geval van een volledige breuk in de koelwaterleiding kan zich geen nucleaire explosie voordoen. Dit concludeert het expertforum voor Petten, dat 10 januari jl. onder leiding van de onafhankelijke deskundige Dr. S. Langenbuch bijeen is geweest. Demissionair staatssecretaris Van Geel heeft de conclusies vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Van Geel verwacht dat de maatschappelijke onrust op dit punt nu kan worden weggenomen. Het expertforum is door de staatssecretaris ingesteld om de vraag te beantwoorden of een nucleaire explosie theoretisch mogelijk is. Dit scenario is enige tijd geleden opgeworpen door professor Andriesse. Deelnemers aan het expertforum waren de vergunninghouder Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek en professor Andriesse. Beiden werden bijgestaan door deskundigen. Het geheel stond onder leiding van Dr. Langenbuch, een internationaal gerenommeerde deskundige op het gebied van reactorkinetiek.Het eindrapport van Dr. Langenbuch wordt door alle deelnemers onderschreven.Tijdens de bijeenkomst zijn de meeste discussiepunten afgerond. Op één onderdeel zijn nog aanvullende proeven en metingen verricht. Het betrof de vraag of de bescherming van de regelstaven (het zogeheten koppelmechanisme) de krachten bij een eventuele botsing kan weerstaan. De conclusie is dat het koppelmechanisme met een ruime veiligheidsmarge een botsing op kan vangen. Een onafhankelijke partij (TU Delft) heeft de proeven en metingen inmiddels gecontroleerd en heeft de conclusies onderschreven.

In zijn brief aan de Tweede Kamer stelt Van Geel dat hij dit deel van de discussie over de veiligheid van de HFR in Petten als afgerond beschouwt. In het kader van de veiligheidsevaluatie wordt nog wel de mogelijkheid van het smelten van de kern (het zogenoemde Veldmanscenario) onderzocht. Dan komen ook de mogelijke maatregelen aan bod om de gevolgen van de vrijwel theoretische mogelijkheid van een volledige koelwaterleidingbreuk te beperken.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10245&site=persbericht )


---