ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent Energie bouwt warmtekrachtcentrale in Antwerpen

LET OP: E M B A R G O tot vrijdag 24 januari 2003, 12.00 uur

Den Bosch/Antwerpen, 24 januari

Essent Energie en chemiebedrijf INEOS tekenen vandaag een principeakkoord voor de bouw van een warmtekrachtcentrale (WKC). De centrale gaat begin 2005 in bedrijf op het INEOS-terrein aan de linker Schelde-oever in Antwerpen. De investering past in Essent's doelstelling om een sterke positie op de Belgische energiemarkt op te bouwen. De WKC heeft een elektrische capaciteit van 120 MW. Tegelijkertijd kan er tot 220 ton stoom per uur worden aangemaakt. Deze processtoom wordt geheel door INEOS afgenomen. Essent Energie zal voor de levering van elektriciteit, stoom en demiwater meerjarige contracten met het van oorsprong Britse bedrijf afsluiten.

De realisatie van de WKC betekent voor Essent Energie een investering van meer dan EUR 80 miljoen. Hiermee versterkt het bedrijf zijn positie als Europees marktleider op het gebied van industriële warmtekracht. Het investeringsklimaat voor warmtekracht is de afgelopen jaren sterk verslechterd door prijsontwikkelingen op de gas- en elektriciteitsmarkten. Nieuwe investeringen waren hierdoor vrijwel niet meer aan de orde. Het Antwerpse WKC-project wordt echter uitgevoerd onder gunstige lokale omstandigheden. De projectgoedkeuring van deze omvangrijke investering is gebaseerd op het in werking treden van de steunmaatregelen, die door de Vlaamse regering in het kader van haar milieudoelstellingen worden voorbereid.

Met de gelijktijdige productie van elektriciteit en stoom, de zogeheten warmtekrachtkoppeling, wordt een aanzienlijke brandstofbesparing bereikt ten opzichte van gescheiden opwekking. Daarmee levert de centrale een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de reductie van CO2-emissie waartoe België zich in het kader van het Kyoto-verdrag heeft verplicht.

Ook andere bedrijven kunnen met de nieuwe centrale van elektriciteit worden voorzien. De elektriciteit wordt in België door Essent-dochter WattPlus verkocht. INEOS gaat verder mogelijkheden creëren voor de komst van nieuwe bedrijven op delen van haar terrein. Het is de verwachting dat hier bedrijven neerstrijken die baat hebben bij de nabijheid van hoogwaardige chemische industrie én bij een WKC in de directe omgeving.

Essent Energie tekent ondermeer voor het ontwerp, de inkoop en de bouwbegeleiding bij de realisatie van de Antwerpse WKC. Na de ingebruikname zal Essent Energie de centrale exploiteren met personeel van INEOS. Het project zal worden uitgevoerd onder de directie van Industrial Utilities, een bedrijfsonderdeel van Essent Energie.
---

----
Noot voor de redactie (