Digitale Gemeente Houten

Hydron stopt definitief met huishoudwater in Houten.

vrijdag 24 januari 2003 - Bron: Hydron

Hydron Midden-Nederland heeft na overleg met de gemeente Utrecht, projectontwikkelaar Bouwfonds Fortis en de gemeente Houten besloten om de levering van huishoudwater in Leidsche Rijn definitief niet meer te hervatten. Het project dat in Houten in voorbereiding was, wordt stopgezet.

De aanleiding hiertoe is, zoals reeds eerder bekend werd, het resultaat van een onderzoek dat het RIVM in opdracht van het ministerie van VROM het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. Dit onderzoek werd gedaan in het kader van het Monitorings- en Evaluatie project van het ministerie van de 6 Nederlandse huishoudwaterpilotprojecten.

Hieruit is gebleken dat in het voorgezuiverde Lekkanaal-water te Nieuwegein, dat gebruikt wordt voor het huishoudwater, Norwalk-like virussen voorkomen in concentraties, die de door het ministerie gehanteerde richtwaarde overschrijden.

Het aantonen van dit virus in water is pas sinds afgelopen zomer mogelijk, doordat de onderzoeksmethode toen operationeel werd bij het RIVM.
Van het virus is bekend dat het maag- en darmklachten (virale gastro-enteritis) kan veroorzaken.

Voor alle duidelijkheid wijst Hydron Midden-Nederland erop dat dit virus niet in het door Hydron Midden-Nederland geleverde drinkwater, dat uit grondwater wordt bereid, voorkomt.

Hoewel de levering van huishoudwater in Leidsche Rijn om geheel andere redenen begin 2002 is gestaakt en er sedertdien uitsluitend drinkwater wordt geleverd, was het de bedoeling om bij de hervatting van de levering van huishoudwater, wederom gebruik te maken van voorgezuiverd water uit het Lekkanaal. Ook in delen van de nieuwbouw te Houten zou dit water geleverd worden.

Enkele jaren geleden is na uitgebreid onderzoek en na instemming van het ministerie van VROM gestart met de huishoudwaterprojecten.

Het ministerie van VROM staat gebruik van dit water als huishoudwater nu, naar aanleiding van bovengenoemde onderzoeken, alleen toe wanneer het water een extra zuivering (desinfectie) ondergaat.

Hydron Midden-Nederland vindt evenals VROM dat de volksgezondheid moet prevaleren.

De benodigde zuiveringsinstallatie zal echter zo duur zijn, dat de prijs van huishoudwater hierdoor nagenoeg gelijk wordt aan de prijs voor drinkwater, terwijl ook het verschil in kwaliteit vrijwel verdwijnt.
Afgezien van het verdwijnen van het prijsvoordeel voor de klanten, wordt ook het beoogde milieuvoordeel minder bij het gebruik van een desinfecteerinstallatie.

Voor de bewoners verandert er wat betreft de waterlevering niets. In Leidsche Rijn wordt immers al een jaar geen huishoudwater meer geleverd en in Houten is nog niet gestart met de distributie van huishoudwater. In beide netten blijft dus drinkwater stromen.

Hydron Midden-Nederland heeft altijd met veel inzet en enthousiasme aan deze milieuprojecten gewerkt, maar voor een waterleidingbedrijf weegt de volksgezondheid altijd het zwaarst.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).