Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitvoering milieubeleid door overheden wordt beter (24-1-2003)


De uitvoering van het milieubeleid door overheden verbetert. Dit schrijft staatssecretaris van Geel in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de overheidsmonitor 2001.

De overheidsmonitor 2001 geeft een indicatie dat op een aantal terreinen de uitvoering van het milieubeleid door gemeenten, provincies en waterschappen is verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit geldt voor bijvoorbeeld de uitvoering van de vergunningverlening en de handhaving. Doordat er meer controles en vervolgacties zijn uitgevoerd, zijn er meer overtredingen aan het licht gekomen. Ook voeren overheden een actiever interne milieuzorgbeleid.

Uit de overheidsmonitor blijkt ook dat er op andere terreinen meer inspanningen nodig zijn. Overheden moeten zich bijvoorbeeld actiever inzetten om het verkeerslawaai, de sanering van de riooloverstorten, de woningisolatie en het vervoer van gevaarlijke stoffen aan te pakken. Ook de naleving van bestemmingsplannen in het buitengebied moet worden uitgebreid.

De overheidsmonitor is onder regie van de VROM inspectie tot stand gekomen en is uitgebracht door de Coördinatiecommissie Overheidsmonitoring waar VROM, IPO, VNG, RIVM en RIZA (mede voor de Unie van Waterschappen) in vertegenwoordigd zijn. Aan de monitor hebben alle provincies, 64% van de waterschappen en 40% van de gemeenten een bijdrage geleverd.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10244&site=persbericht )