OPTA

European Regulators Group stelt werkprogramma vast

Den Haag - 24 januari 2003 - Donderdag 23 Januari hield de European Regulators Group (ERG), onder voorzitterschap van OPTA-voorzitter Jens Arnbak, in Amsterdam zijn tweede bijeenkomst. Voor de eerste keer waren daarbij ook aanwezig vertegenwoordigers van de toezichthouders uit de landen die in 2004 zullen toetreden tot de Europese Unie.

De ERG vormt de schakel tussen de Europese toezichthouders op de markten voor elektronische communicatie en de Europese Commissie. De ERG levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de interne markt en een eenduidige toepassing van de regelgeving voor de elektronische communicatiemarkten in alle lidstaten.

Tijdens de bijeenkomst donderdag is het werkprogramma voor ERG voor 2003 vastgesteld. In dit werkprogramma, dat mede is gebaseerd op de constructieve bijdragen van marktpartijen, is neergelegd op welke punten ERG zich zal concentreren in 2003. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan onderwerpen die samenhangen met de nieuwe EU-richtlijnen, die op 25 juli 2003 in de nationale wetgeving van de EU-lidstaten moet zijn geïmplementeerd. ERG streeft daarbij naar een gezamenlijke benadering van de centrale onderdelen uit die nieuwe richtlijnen. Het werkprogramma zal beschikbaar worden gemaakt op http://irgis.icp.pt.

De directeur-generaal van de Britse toezichthouder Oftel, David Edmonds, heeft tijdens de vergadering de beslissing toegelicht van de Britse mededingingsautoriteit om de mobiele aanbieders te verplichten om hun termination tarieven te verlagen. Termination tarieven zijn de tarieven die een mobiele aanbieder rekent voor het afleveren van een telefoongesprek bij zijn abonnee.

De ERG heeft zich voorts gebogen over een transparante werkwijze voor ERG. Zo zullen consultatie- procedures duidelijk worden aangegeven op de ERG-website.

De ERG heeft een vergaderschema voor de rest van het jaar vastgesteld. De volgende bijeenkomst is gepland op 28 maart 2003.

Vanaf 1 februari a.s. heeft ERG een website: http://erg.eu.int. Het werkprogramma, het vergaderschema en de agenda's voor toekomstige vergaderingen zullen op die site beschikbaar worden gemaakt.

Noot voor de redactie,