Gemeente Rotterdam

Cameratoezicht Centraal Station
(21-01) Om het geweld en de overlast op en rond het Centraal Station te verminderen en het veiligheidsgevoel te vergroten heeft het college vandaag (21-01) besloten het bestaande cameratoezicht uit te breiden naar het Centraal Station en de directe omgeving. De plannen voorzien in toezicht aan zowel de voorzijde als de achterzijde van het Centraal Station. Ook is voorzien in structureel cameratoezicht in het Centraal Station. In totaal zullen er 24 camera's worden geplaatst.

Door de samenwerking van politie, NS, stadstoezicht en de RET kan daarmee op het belangrijkste openbaar vervoersknooppunt van de regio permanent toezicht worden uitgeoefend. Onder regie van de politie is voor het cameratoezicht ook een opvolgorganisatie ingericht.

De situatie in en om het Centraal Station vraagt al geruime tijd om een zeer stevige aanpak. De overlast situatie is daar onacceptabel. Het college is van mening dat wachten met invoering van cameratoezicht totdat de evaluatie van het cameratoezicht in de commissie bestuur en veiligheid is besproken een niet wenselijke vertraging oplevert in het daadkrachtig aanpakken van de overlast op en rond het CS.

In het palet aan maatregelen dat wordt getroffen is cameratoezicht een onmisbaar instrument. Daarnaast wordt een streng regime uitgewerkt van toezicht en handhaving, intensief beheer en onderhoud en de aanpak van enge plekken. Vanaf 1 februari aanstaande zullen de maatregelen vorm gaan krijgen. Deze maatregelen dragen bij aan het behalen van het target dat is gesteld in het collegeprogramma "Het nieuwe elan voor Rotterdam . en zo gaan we dat doen". Dit houdt in dat per 1 september aanstaande alle geregistreerde overlastgevers van het Centraal Station zijn verwijderd, bezoekers niet meer worden lastig gevallen en verslaafden, bedelaars, daklozen en jongeren zijn opgevangen of opgenomen in hulpverleningstrajecten.