Gemeente Rotterdam

Delftsestraat en omgeving veiligheidsrisicogebied
(24-01) Burgemeester Opstelten heeft de Delftsestraat en omgeving aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In het gebied heeft de politie extra bevoegdheden zoals het fouilleren van personen. Het besluit volgt op een rapportage van de politie Rotterdam Rijnmond waaruit blijkt dat het aantal geweldsdelicten in het gebied is toegenomen.

Dit gebied in het centrum van Rotterdam wordt begrensd door de straten
* Schiestraat,

* Couwenburg,

* Pompenburg,

* Hofplein,

* Weena en Poortstraat, en omvat de straten:
* Delftsestraat,

* Delftsehof,

* Poortstraat,

* Schiestraat,

* Schiekade (tussen spoorviaduct en Hofplein),
* Molenwaterweg,

* Couwenburg,

* Pompenburg(noordzijde tussen Couwenburg en Hofplein), Hofplein (noordzijde) en

* Weena (noordzijde tussen Hofplein en Poortstraat).
Geweldsdelicten vooral in weekend

De korpschef is van oordeel dat het noodzakelijk en gewenst is dit gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, nu is komen vast te staan dat dit gebied wordt gekenmerkt door een groot aantal incidenten met (vuur)wapengeweld en andere vormen van geweld. Zo zijn in de periode van mei 2001 tot en met november 2002, 439 geweldsincidenten geregistreerd op het Stationsplein en 138 geweldsincidenten in het gebied Delftsestraat en omgeving. Vooral in de Delftsestraat en omgeving vinden de delicten plaats op de vrijdag- en zaterdagnacht. Van de 138 geregistreerde geweldsincidenten in dit gebied vonden er 81 plaats op zaterdag of zondag tussen 00.00 en 08.00 uur. Het moment waarop de uitgaansgelegenheden het meeste publiek trekken. Wat betreft het aantal incidenten waarbij sprake was van gebruik van een (vuur)wapen (65 in totaal) blijkt dat 32 daarvan plaatsvonden op het Stationsplein en 16 in de Delftsestraat en omgeving.

Na bespreking van dit voorstel in het driehoeksoverleg met de hoofdofficier van justitie en de korpschef heeft de burgemeester het besluit genomen het gebied aan te wijzen. Dit besluit wordt gepubliceerd in het gemeenteblad. Tevens is het besluit deze week bekendgemaakt in huis aan huisbladen.

Bevoegdheden officier van justitie

In het door de burgemeester aangewezen gebied kan de officier van justitie gedurende de door de burgemeester bepaalde periode op grond van de artikelen 50, 51 en 52 Wet wapens en munitie, gelasten dat voor de duur van maximaal 12 uur tegenover een ieder de bevoegdheid wordt uitgeoefend om:

* verpakkingen van goederen, met inbegrip van reisbagage, te openen;
* vervoermiddelen te onderzoeken;

* een ieder aan de kleding te onderzoeken op wapens of munitie.