Fontys


vrijdag 24 januari 2003

Nieuwe directeur bij Fontys Hogeschool Sociaal Pedagogische Hulpverlening
De Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen heeft mevr. drs. S. B. M. Nieuwenhuis-van Balen benoemd tot directeur van Fontys Hogeschool Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) in Eindhoven. Sonja Nieuwenhuis volgt per 1 maart aanstaande Rien van der Vleuten op die onlangs benoemd werd tot directeur van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Deze benoeming is onderdeel van het Fontys mobiliteitsbeleid.

Sonja Nieuwenhuis studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Vanaf 1977 tot 1984 was zij werkzaam in het voortgezet onderwijs, vervolgens werkte ze tot 1993 in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. In 1993 trad ze in dienst bij de Hogeschool Eindhoven. Nieuwenhuis was, naast docent en coördinator hoofdfase van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, ook leider van onder andere het project Interculturalisatie en het onderwijsvernieuwingsproject Op Weg naar Sociaal Werk. Over deze twee themas heeft Nieuwenhuis ook gepubliceerd. Verder is zij actief in verschillende landelijke werkgroepen en netwerken waaronder de kwaliteitscirkel Nederlands als tweede taal vanuit landelijk expertisecentrum ECHO, een expertisecentrum voor allochtone studenten in het hoger onderwijs. Ook was zij trainer in workshops taalbegeleiding van allochtone studenten voor de studierichting Consulent Vluchtelingen, onderdeel van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Momenteel is zij lid van het managementteam van Fontys Hogeschool Sociaal Werk waar zij de portefeuilles onderwijsuitvoering en onderwijsontwikkeling beheert. Sociaal Werk en SPH werken op verschillende terreinen samen, onder andere wat betreft de masteropleiding en het lectoraat Sociale infrastructuur & Technologie. Nieuwenhuis vindt het een uitdaging om hiermee verder te gaan en met alle andere activiteiten die bij deze functie horen, in een omgeving die hiertoe alle mogelijkheden biedt.
Met deze benoeming is het aantal vrouwelijke directeuren bij Fontys Hogescholen tot zes uitgebreid.

Het Fontys mobiliteitsbeleid - ingevoerd in 2000 tijdens het reorganisatieproces genaamd Winterlied- houdt in dat elke vier tot vijf jaar een deel van het Fontys management in nieuwe functies wordt geplaatst.