Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-019

Den Haag, 24 januari 2003

Onderzoek naar solidariteit in zorgstelsels

In opdracht van het ministerie van Financiën is een onderzoek verricht naar solidariteit in ziektekostenstelsels. Over de vormgeving van een nieuw ziektekostenstelsel is de afgelopen jaren veelvuldig gediscussieerd. Daarbij kwamen de begrippen inkomenssolidariteit en risicosolidariteit regelmatig aan de orde.

Het door EIM uitgevoerde onderzoek 'Solidariteit in ziektekostenstelsels, Inkomens- en risicosolidariteit in het tweede compartiment' gaat hier dieper op in. Er wordt een representatief beeld gegeven van de verdeling van de risicopremies over de inkomens- en risicogroepen in de Nederlandse bevolking. Ook wordt ingegaan op de verschillen tussen deze premies en de premies in het huidige stelsel en in een volledig risicosolidair stelsel. Deze resultaten kunnen worden gebruikt bij de nadere besluitvorming over de stelselherziening en bij de verdere uitwerking van het stelsel.

Het onderzoek is te vinden op de website van het Ministerie van Financien: http://www.minfin.nl/Solidariteit_in_ziektekostenstelsels.pdf