Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Benoemingsprocedure burgemeester Tiel moet over

24 januari 2003

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft besloten dat de procedure voor benoeming van een burgemeester in de gemeente Tiel opnieuw moet worden gevoerd. De gemeenteraad van Tiel heeft de minister in strijd met de wet een aanbeveling van één persoon voorgelegd en heeft tijdens de lopende procedure besloten af te zien van het aangekondigde raadplegend referendum.

De Gemeentewet (artikel 61, vijfde lid) schrijft voor dat een aanbeveling uit twee personen moet bestaan. In bijzondere, door de gemeenteraad te motiveren gevallen, kan worden volstaan met een enkelvoudige aanbeveling waarop één persoon staat vermeld. Het is aan de minister om te beoordelen of er sprake is van een bijzonder geval.

In Tiel hebben zich twee onvolkomenheden voorgedaan. De kandidaten die, nadat de vertrouwenscommissie haar advies had vastgesteld, niet voor het referendum in aanmerking kwamen, zijn door de vertrouwenscommissie voortijdig afgebeld. Vlak voordat de raad de kandidaten voor het referendum bekendmaakte, heeft één van de twee geselecteerde kandidaten zich uit de procedure teruggetrokken. Er resteerde daardoor nog maar één kandidaat voor het referendum. Het referendum is daarop afgelast. De gemeente heeft een enkelvoudige aanbeveling vastgesteld.

De vertrouwenscommissie heeft door haar handelwijze, die in strijd is met de regels, het risico genomen dat indien één van beide referendumkandidaten zich terug zou trekken, er de facto maar één kandidaat over zou blijven.

Beide onvolkomenheden, de enkelvoudige aanbeveling en het afgelasten van het referendum, zijn voor de minister reden om te besluiten dat de procedure opnieuw gevoerd moet worden.

In deze conclusie speelt de kandidatuur van de enig overgebleven kandidaat de heer drs. S.P.M. de Vreeze geen enkele rol.
---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -