Gemeente Tiel


Gemeenteraad niet blij met besluit minister Remkes

Vandaag heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties besloten dat de benoemingsprocedure van de burgemeester over moet. De gemeenteraad van Tiel is hier niet gelukkig mee en vindt het erg jammer voor de enig overgebleven kandidaat, de heer De Vreeze. De komende weken beraadt de vertrouwenscommissie zich over het vervolg van de procedure.

Volgens de Gemeentewet moet een aanbeveling uit twee kandidaten bestaan. In bijzondere gevallen kan er volstaan worden met een enkelvoudige aanbeveling. De minister beoordeelt of er sprake is van een bijzonder geval. De minister oordeelde dat er in Tiel geen sprake was van een bijzondere situatie.

De minister verwijt de gemeenteraad van Tiel twee onvolkomenheden:
* De kandidaten die niet voor het referendum in aanmerking kwamen zijn voortijdig afgebeld;

* Het referendum is niet doorgegaan omdat één kandidaat zich heeft teruggetrokken en de gemeenteraad heeft daarom het referendum afgelast en een enkelvoudige aanbeveling vastgesteld.

Waarom een enkelvoudige procedure?
Los van de procedurefout had de gemeenteraad redenen om een enkelvoudige procedure te volgen. De vertrouwenscommissie heeft met een aantal kandidaten gesprekken gevoerd en achtte er uiteindelijk twee geschikt voor de burgemeestersfunctie in Tiel. De bevolking zou via een burgemeestersreferendum (raadplegend referendum) hun voorkeur kunnen aangeven. Nadat één kandidaat zich terugtrok, vond de vertrouwenscommissie het niet logisch om één van de niet geschikte kandidaten naar voren te schuiven om een referendum te houden. De vertrouwenscommissie was van mening dat er dan een 'procedure om de procedure' gevolgd wordt, en niet om te komen tot een voor Tiel meest geschikte burgemeester. Een ander belangrijk argument was dat in die zin de kandidaten, gemeenteraad en bevolking niet serieus genomen zouden worden. Daarom werd alleen de heer De Vreeze, burgemeester van Enkhuizen, aan de minister voorgedragen.