Socialistische Partij

SP pleit voor informateur CDA/PvdA-kabinet

24-01-2003 * Fractievoorzitter Jan Marijnissen van de SP heeft de koningin geadviseerd een informateur te benoemen die de mogelijkheid onderzoekt van een coalitie met CDA en PvdA. Het CDA is de grootste partij en de PvdA een goede tweede en tevens de grote winnaar van de verkiezingen.

Marijnissen vindt het curieus dat Balkenende zo'n moeite heeft in te zien dat hij uit democratisch oogpunt verplicht is snel met de PvdA om de tafel te gaan zitten. De PvdA is de grote winnaar van de verkiezingen en verdient het, net als de LPF vorig jaar, om als eerste uitgenodigd te worden om samen met de grootste partij te kijken naar de mogelijkheden voor een coalitie.

"Balkenende heeft steeds terecht aangedrongen op snel handelen," aldus de SP-voorman. "Het land wordt immers al meer dan een jaar niet ordentelijk bestuurd. Wel, laat hij doen wat hem, volgens zichzelf, nu te doen staat. Het onderzoeken van een alternatief voor een CDA/PvdA-coalitie is als het zoeken naar pinguïns op de Noordpool: die zijn er niet."

De VVD wil wel maar levert onvoldoende stemmen voor een meerderheid, de LPF is `ongeloofwaardig', D66 wil niet, net zo min als de Christenunie, GroenLinks en de SP. Een minderheidskabinet (al of niet met gedoogsteun van deze of gene partij) is ook volgens de SP ongewenst.