Socialistische Partij

Commentaar SP-bestuur op de uitslag van de Kamerverkiezingen

Een korte samenvatting van het verkiezingsresultaat van 22 januari.
* We zijn voor de vierde keer op rij gegroeid bij Kamerverkiezingen.
* Dit keer van 5,9% naar 6,3% van alle uitgebrachte stemmen. Dat zijn meer dan 600.000 mensen.

* Die zijn samen goed voor negen zetels, net geen tien.
* We zijn nu in de Tweede Kamer de vierde partij van het land, achter CDA, PvdA en VVD.

* Dat zijn ook de enige drie partijen die, naast ons, stemmenwinst boekten. Meer dan wij, zodat zij ook zetels wisten te winnen.
* Het CDA, dat net als wij op 15 mei zijn grootste succes ooit haalde, haalt nu een zetel meer; de VVD vier (wat nogal bescheiden is, na het geweldige verlies van vorige keer).
* De PvdA pakt beter uit en maakt met een winst van 19 zetels bijna haar historische verlies van vorig jaar goed.
* In historisch perspectief bekeken zien we, in vergelijking met de toestand voor 15 mei 2002, dat alleen CDA en SP groter zijn dan toen.

* Ondertussen is de afstand in ledental met de Grote Drie sensationeel kleiner geworden. Op 22 januari stond onze ledenteller op 38.524, op 23 januari 38.836. De kloof met de VVD is kleiner dan 8.000 geworden. Nog een jaar dus, om nr. 3 te worden.

Nooit eerder waren we zo dicht bij een record-stijging. De sympathie voor onze partij nam totaal nieuwe vormen aan. Waar enkele jaren terug onze vijver van potentiële kiezers nog relatief klein was, kan zich nu één op de drie stemmers voorstellen ooit hun stem op de SP uit te brengen! In peilingen aan de vooravond van de campagnestart stonden we op een verdubbeling van ons zeteltal. We waren het gesprek van de dag, we waren er klaar voor, hadden erg geschikte kandidaten en we hadden er zin in.
In het zicht van de finish werden we echter ingehaald door de daverende Bos-trein die, met de wind in de rug van de overdonderende media-aandacht, massaal kiezers die met ons sympathiseren, terughaalde. Bos deed dat met opmerkelijke standpunten (soms wel heel erg lijkend op de onze!) en de strategische vraag: wie wil je dat de grootste partij wordt en de minister-president mag leveren? Daar konden we (nu) nog niet tegen op. Heel jammer, maar het was niet anders.Uiteindelijk lukt het ons niet om de sterk gegroeide sympathie in zetelwinst te realiseren.
Daar staat tegenover het besef dat we het blijkbaar in ons hebben om, onder omstandigheden, nog veel groter te worden dan we nu zijn. De stelling dat we nooit zijn opgericht op klein te blijven is nu voor iedereen helder geworden. Nu iedereen het kan denken, kan het ook gebeuren. Wanneer? Dat weten we nog niet. Maar inspirerend is het wel!

En nu?
Een sterke SP is de beste garantie voor een socialere PvdA, zeiden we. Nu gaat dat blijken. We hebben alle beloften van Wouter Bos opgeschreven. Van het schrappen van de verhoging van de nominale ziektekostenpremie tot en met de belofte te werken aan herstel van het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen moeten dragen. Van de belofte van een zorgstelsel met inkomensafhankelijke premies tot de toezegging tot steun aan ons aangekondigde wetsvoorstel voor recht op 'zorg op tijd'. Van de belofte om de Spoorwegen weer van ons te maken tot de uitspraak dat niet langer privatiseren maar moderniseren de norm zal moeten zijn. Van de belofte dat we alsnog proberen af te komen van de wapenorder van de eeuw (JSF-bommenwerpers waarvoor geen vijand te vinden is) tot uitspraken over het niet achter Amerika aanlopen waar het gaat om een nieuwe oorlog tegen Irak.
Als we Bos aan zijn beloften weten te houden dan zal dat een zegen voor het land zijn. Zonder onze sterke positie, ook in de aanloop naar de verkiezingen, zou de PvdA deze beloften nooit gedaan hebben. Dat mogen we werkelijk als een groot succes claimen. Als Bos zijn beloften breekt in ruil voor een pluche op het pluche voor de PvdA in het kabinet Balkenende-2, dan weet hij dat een groot aantal kiezers hem dat zwaar zal aanrekenen en alsnog bij de volgende verkiezingen de overstap zal maken naar de partij waar hun sympathie al ligt. In die zin zijn het voor een groot deel geleende stemmen waarop de overwinning van de PvdA gebaseerd is.

De volgende kans: 11 maart.
Dan gaat het om Provinciale Staten en een nieuwe Eerste Kamer. Het moment om de volgende stap vooruit te zetten. Het zit er in, aan ons om het er ook uit te halen!

Tiny Kox,
Algemeen secretaris SP