GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 januari 2003 17:44
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Halsema pleit voor CDA/PvdA coalitie en wil 2 informateurs

(24 januari 2003)

In het advies aan Koningin Beatrix pleit Femke Halsema voor een snelle formatie van een CDA/PvdA kabinet. Twee informateurs, uit beide partijen één, dienen met grote spoed de overeenkomsten in kaart te brengen. Hieronder volgt de brief aan Hare Majesteit:

Hare Majesteit de Koningin
Kabinet der Koningin
Korte Vijverberg 3
2513 AB 's-Gravenhage

's-Gravenhage 24 januari 2003

De uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal bevat een duidelijke boodschap. De vraag of er na de val van het kabinet Balkenende een centrumrechts of centrumlinks kabinet moet komen is door de kiezer eenduidig beantwoord.

De grote winst van de PvdA in combinatie met het feit dat het CDA haar positie als grootste partij zelfs versterkt heeft wijst in één richting. De kiezer wil dat het CDA naar links buigt en het voortouw neemt in de formatie van een kabinet CDA/PvdA. CDA en VVD hebben een gezamenlijke coalitie tot inzet van de verkiezingen gemaakt, maar zijn er niet in geslaagd een meerderheid te halen. Het is bij monde van de lijsttrekker van het CDA volstrekt 'ongeloofwaardig' om die meerderheid alsnog veilig te stellen door samen te werken met de LPF. Wie hamert op normen en waarden, campagne voert met de leus "respect heeft effect", kan niet anders dan de wens van de kiezer te respecteren en voortvarend aan de slag te gaan met de vorming van een coalitie CDA/PvdA.

Gelet op de dreigende oorlog met Irak, de verantwoordelijkheid die Nederland heeft genomen voor ISAF in Afghanistan, de verslechterende economische situatie en grote maatschappelijke vraagstukken in eigen land, is het van groot belang dat een dergelijke coalitie snel tot stand komt, waarbij het aspect van de stabiliteit bijzondere aandacht vraagt. Daarom adviseer ik u namens mijn fractie om twee informateurs uit beide partijen te benoemen, die spoorslags aan het werk gaan om een stevige basis voor een nieuwe centrumlinkse coalitie van CDA & PvdA te leggen. De informateurs dienen vooral de overeenkomsten tussen beide partijen in kaart te brengen, in de afgelopen drie weken zijn de verschillen immers genoeg benadrukt en overmatig uitvergroot.

Met gevoelens van de meeste hoogachting,

Femke Halsema
Fractievoorzitter


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -