Korps: Groningen, plaats: Diverse 24-01-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen (vrijdagmiddag) Vrijdagmiddag 24 januari 2003

Groningen: politieonderzoek naar steekpartij met dodelijke afloop nagenoeg afgerond
De politie heeft het onderzoek naar, de op 12 januari op het Waagplein door een messteek om het leven gekomen 25-jarige man uit Groningen, nagenoeg afgerond. De 20-jarige verdachte die kort na het incident op de Reitdiepskade werd aangehouden zit nog vast in afwachting van de rechtszaak. Een tweede verdachte, een 17-jarige jongen uit Groningen, die 14 januari werd aangehouden en op 16 januari weer vrij kwam bleek geen verdachte te zijn in het misdrijf.

Uit verklaringen en uit het onderzoek bleek er een tweede jongen bij het incident tussen het 25-jarige slachtoffer en de 20-jarige verdachte in het spel te zijn geweest. Na de aanhouding bleek dat de jongen heeft getracht de ruzie, die uitmondde in een vechtpartij probeerde te sussen. Op het moment dat op het Waagplein het dodelijke incident plaatsvond probeerde de 17-jarige jongen nog tussen beide te komen. Uit het onderzoek is verder gebleken dat de oorzaak van de vechtpartij, die op de Grote Markt begon, lag in het feit dat het slachtoffer de verdachte in een horecagelegenheid een klein bedrag had gegeven. Vermoedelijk was dit bedoeld om drugs te kopen. De verdachte liep daarop de zaak uit en buiten ontstond de ruzie die uiteindelijk leidde tot de dood van de 25-jarige man. De politie maakt het proces-verbaal op en stuurt dit door naar het openbaar ministerie.

Groningen: gestolen auto aangetroffen; twee verdachten aangehouden Een inwoner van Kiel Windeweer parkeerde donderdagavond zijn auto aan de Noorderhaven en constateerde vrijdagochtend dat de auto gestolen was en gaf dit door aan de politie. Later in de ochtend werd de auto gezien in de omgeving van de Couperusstraat. Getuigen verklaarden dat een 30-jarige en een 32-jarige man, beide uit Groningen, uit de auto waren gekomen. De mannen werden in de Couperusstraat aangehouden en naar het bureau gebracht voor nader verhoor. In de gestolen auto werden vier autoradios aangetroffen waarvan de herkomst nog onduidelijk is.

Groningen: verkeerscontroles
Op de kruising van de Paterswoldseweg met het Overwinningsplein werd vrijdagochtend een roodlichtcontrole gehouden. Negen fietsers negeerde het rode licht en kregen een bekeuring. Op de Rodeweg werd vrijdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Van de 797 passerende voertuigen reden er 30 sneller dan 50 km per uur. De snelste overtreder reed 68 km per uur. In de Oosterstraat werd gecontroleerd op rijden in verboden richting en fietsen op de stoep. 8 fietsers reden op de stoep en 9 tegen de richting in. Alle 17 kregen een bekeuring. Bij een gordelcontrole op de Veemarktstraat werden vier bonnen aan automobilisten uitgedeeld. Vrijdagochtend werd in de Brugstraat 10 bonnen uitgeschreven voor geen verlichting en 21 voor het rijden in verboden richting.

Appingedam: man aangehouden voor steken vriendin Een 19-jarige bewoner van de Klaas Bosstraat in Appingedam is vrijdagmorgen aangehouden voor zware mishandeling. Betrokkene had in de woning na een ruzie zijn 17-jarige vriendin met een klein mesje in het bovenbeen gestoken. Zij moest zich daardoor onder doktersbehandeling stellen in het ziekenhuis. De ruzie ging over de onderlinge relatie en begon in eerste instantie met een scheldpartij onderling, waarna de zaak uit de hand liep. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Veendam: gewonde bij botsing
Bij een botsing tussen een personenauto en een bestelauto, vrijdagmorgen op de Middenweg in Veendam, is grote schade ontstaan aan de beide betrokken voertuigen. De bestuurder van de personenauto, een 26-jarige inwoner van Wildervank en diens inzittende, een 25-jarige Veendammer liepen daarbij dusdanig verwondingen op, dat ze per ambulance zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval ontstond doordat de bestuurder van de bestelauto, een 64-jarige Veendammer, achteruit reed een inrit in op het moment dat de bestuurder van de personenauto vanuit de richting Muntendam naderde. Deze kon zijn voertuig niet meer tijdig tot stilstand brengen en botste vol in de flank van de bestelauto.

Tolbert: gewonden bij botsing
Bij een botsing tussen een personenauto en een bestelauto op De Holm bij Tolbert zijn vrijdagmorgen twee gewonden gevallen. De beide bestuurders, respectievelijk een 26-jarige inwoner van Leek en een 69-jarige inwoner van Roden zijn met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer heeft geassisteerd bij het uit de auto halen van de bestuurder van de bestelauto die min of meer bekneld zat. De botsing ontstond nadat de bestuurder van de personenauto plotseling linksaf sloeg een inrit in, toen de andere al dicht was genaderd. De auto van de Leekster reed daarbij vol op de afslaande auto, waardoor beide voertuigen ook zwaar werden beschadigd. De weg is enige tijd tijdens de bergingswerkzaamheden afgesloten geweest Het verkeer werd omgeleid.

Uithuizen: azc-bewoner steekt zijn vrouw met mes De politie heeft vrijdagmiddag een 45-jarige bewoner van het AZC in Uithuizen aangehouden voor het met een mes verwonden van zijn 38-jarige vrouw. De politie werd gewaarschuwd dat de bewoner zijn vrouw verwond had. Toen de politie arriveerde bij de woonunit stond de man met een mes in de deuropening met zijn 2-jarige zoontje op de arm. Na bemiddeling van een landgenoot van de man konden op een gegeven moment de agenten de man overmeesteren. De vrouw bleek meerde steekwonden te hebben op haar bovenlichaam. Ambulancepersoneel stabiliseerde de vrouw en bracht haar naar het ziekenhuis. De man is aangehouden en is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)