Ingezonden persbericht


O+SNieuwsPartij van de Arbeid veruit de grootste in Amsterdam

Partij van de Arbeid veruit de grootste in Amsterdam

23-1-2003

De PvdA is de grote winnaar van de Tweede Kamer verkiezingen 2003 in Amsterdam. De partij groeide van 23,4% naar 38,2%, het beste resultaat sinds 1989. Naast de PvdA was er alleen winst voor de VVD die 1% meer haalde dan bij de vorige verkiezingen. Alle andere partijen zagen hun aanhang teruglopen, de LPF voorop: van 16,5 naar 5,8%.

De uitslag in Amsterdam komt in grote lijnen overeen met de landelijke uitslag. Toch zijn er kleine afwijkingen. Anders dan in de landelijke trend verloren CDA en SP, terwijl D66 het verlies in Amsterdam wist te beperken, vooral dankzij een goede uitslag in stadsdeel Amsterdam-Centrum en Amsterdam Oud-Zuid.

Het verlies van de LPF past precies in het landelijke beeld: overal is de aanhang van de partij in dezelfde mate teruggelopen. In Rotterdam is het beeld zo bezien niet anders dan in Amsterdam.

De opkomst lag een fractie hoger dan bij de verkiezingen in mei 2002. De verschillen per stadsdeel suggereren dat LPF-kiezers wat vaker thuisgebleven zijn en allochtonen-kiezers wat vaker hun stem hebben uitgebracht. In Amsterdam-Noord waar de LPF eerder meer dan een kwart van de kiezers trok, daalde de opkomst; in Zuidoost was de opkomst 3% hoger.

De kandidatuur van Cohen lijkt de PvdA in Amsterdam - en wellicht ook daarbuiten - stemmen opgeleverd te hebben. Dat blijkt uit peilingen voorafgaand aan de verkiezingen. Die stemmen lijken echter vooral afkomstig van linkse kiezers en mensen die de vorige keer thuisbleven. De links-rechts-verhouding in de stad is dan ook nauwelijks veranderd. Wel heeft de verkiezing door de komst van Cohen landelijk nog meer het karakter van een tweestrijd tussen CDA en PvdA gekregen.