LTO Nederland

Beroep tegen beslissing van ministerie van VROM

Biologische boeren tegen veldproeven met ggo-aardappelen

Vrijdag 24 januari 2003 - Honderdvijftig biologische boeren en tuinders gaan in beroep tegen de beslissing van het ministerie van VROM om vergunningen te verlenen aan het aardappelzetmeelconcern AVEBE en Wageningen Universiteit voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelen. De vakgroep LTO Biologische landbouw vindt dat de belangen van de biologische boeren onvoldoende zijn afgewogen bij de vergunningverlening.

Het groene licht van het ministerie voor tien open veldproeven met ggo-aardappelen in Groningen, Drenthe en Flevoland verbaast hen te meer, daar de biologische boeren al eerder hun bedenkingen duidelijk kenbaar hadden gemaakt. De kans op uitkruising van de genetisch gemodificeerde aardappelen is weliswaar kleiner dan bij andere genetisch gemodificeerde gewassen zoals koolzaad, maar het risico dát het gebeurt, blijft bestaan. Dit is ook het geval als de bloemen tijdig van de planten worden verwijderd.

Onduidelijk is wie maatregelen moet nemen om uitkruising te voorkomen. Biologische boeren zien aankomen dat zij de dupe kunnen worden, omdat hun producten vanwege een mogelijke 'ggo-verontreiniging' niet meer te verkopen zouden zijn. De biologische land- en tuinbouw produceert ggo-vrij en wil een absolute garantie dat biologische productievelden niet in aanraking kunnen komen met genetisch gemodificeerde producten.

Alleen al door de dreiging van een mogelijke verontreiniging kan de afzet van biologische ondernemers in gevaar komen. Dat geldt vooral voor producenten die exporteren naar landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In dat laatste land wordt rondom biologische bedrijven een ggo-vrije bufferzone aangehouden van minimaal 10 km. In de praktijk betekent dit dat veldproeven met ggo-gewassen daar worden verboden.

De ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen heeft in de wereld tot op heden niet geleid tot betere prijzen, lagere kosten of hogere fysieke opbrengsten voor boeren en tuinders, zo constateert de LTO-vakgroep. Een van de negatieve gevolgen is een afname van de keuzevrijheid van boeren en tuinders. Bovendien kunnen biologische boeren en tuinders, die in hun omgeving met een ggo-teelt worden geconfronteerd, tot op heden niemand aansprakelijk stellen voor de overlast en de kosten die zij moeten maken om aan te tonen dat hún producten ggo-vrij zijn.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)