Provincie Limburg

Bijzondere leerstoel Duurzame Ontwikkeling (020)

Unieke samenwerking

Gedeputeerde Staten stemmen in met het voornemen om een bijzondere leerstoel Duurzame Ontwikkeling in te stellen. De leerstoel is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit Nederland, de Hogeschool Zuyd en de Provincie Limburg. Gedurende een periode van vijf jaar draagt de Provincie jaarlijks 80.000,- bij in de vorm van onderzoeks- en adviesopdrachten. De directe kosten voor personeel en voorzieningen zullen door de drie kennisinstellingen gedragen worden. De leerstoel zal worden ondergebracht bij de Stichting Wetenschapsbeoefening Universiteit Maastricht. Het gaat hier om een unieke samenwerking tussen de drie kennisinstellingen en de Provincie Limburg.

De Provincie Limburg ondersteunt de leerstoel in financiële zin. Hierdoor wordt het mede mogelijk gemaakt om een kennisinfrastructuur duurzame ontwikkeling van de grond te tillen. Ook het bedrijfsleven en eventuele andere instellingen worden benaderd om aan dit initiatief deel te nemen.

Provinciaal belang
De provinciale betrokkenheid bij de leerstoel heeft een meerledig doel. Limburg heeft zich in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) uitgesproken voor het maken van duurzame keuzes. De zogenoemde economische, sociaal-culturele en ecologische kapitalen zullen in samenhang met elkaar moeten leiden tot een meer evenwichtige ontwikkeling van de kwaliteitsregio Limburg. Zowel op strategisch, tactisch maar ook op uitvoeringsniveau is het belangrijk dat deze samenhang de komende jaren verder wordt uitgewerkt. De komst van een leerstoel Duurzame Ontwikkeling kan hierbij behulpzaam zijn. Het belang van de Universiteit Maastricht is vooral gericht op wetenschappelijk onderzoek om meer inhoud te kunnen geven aan het begrip Duurzame Ontwikkeling. Dit onderzoek zal plaatsvinden bij het International Centre for Integrative Studies (ICIS) als onderdeel van de Faculteit Algemene Wetenschappen. De Open Universiteit Nederland richt zich op innovatieve vormen van kennisoverdracht over Duurzame Ontwikkeling. De Hogeschool Zuyd wil kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling structureel implementeren in haar onderwijsmodules en wil tevens toegepast onderzoek gaan doen. Andere maatschappelijke partijen waaronder het bedrijfsleven worden ook aangemoedigd om, vanuit hun verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst, gebruik te maken van de bijzondere leerstoel. Op deze wijze kan een (Eu)regionaal netwerk voor duurzame ontwikkeling worden opgezet, bestaande uit de Provincie Limburg, de drie kennisinstellingen, Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties.
24-1-2003 15:00