Nederlands Huisartsen Genootschap


NHG-Werkprogramma 2003: Hoe kunnen we u van dienst zijn?

Meer dan honderd NHG-medewerkers staan tegenwoordig op de loonlijst en de atmosfeer op het bureau is vaak ronduit hectisch te noemen. Waar zijn al die mensen toch zo druk mee? Dat zijn talrijke en zeer uiteenlopende bezigheden, zoals wel duidelijk wordt uit het Werkprogramma 2003. Onderstaand zijn de belangrijkste punten daaruit kort samengevat.

De belangrijkste punten

Rekening houdend met de beschikbare menskracht en middelen, heeft het NHG-bestuur voor 2003 een aantal prioriteiten gesteld.


· Project Functie- en taakomschrijving huisartsenvoorziening

o De Toekomstvisie Huisartsenzorg gaat uit van grootschalige samenwerkingsverbanden, zowel van huisartsen onderling als van huisartsen met andere hulpverleners uit de eerste en tweede lijn. In het project worden daarom de functie en taken van de huisartsenvoorziening omschreven alsmede de positionering van de huisartsenzorg ten opzichte van andere zorgverleners in de eerste en tweede lijn.


· Accentuering van een vraaggerichte attitude en een patiëntgeoriënteerde en transparante werkwijze van de huisartsenzorg

o Uitwerking gebeurt via het project Patiëntenparticipatie, waarin het patiëntenperspectief wordt betrokken bij de richtlijnontwikkeling, en via het project Accreditering en Certificering van Huisartsenpraktijken. Omdat accreditering en certificering primair bedoeld zijn ter ondersteuning van huisartsen bij het kwaliteitsbeleid, zal dit project in nauwe samenwerking met de Werkgroep Onderzoek Kwaliteit (WOK) te Nijmegen worden uitgevoerd.


· Bevordering en ondersteuning van samenwerking binnen en tussen de huisartsenvoorziening

o Zoals gezegd gaat de Toekomstvisie Huisartsenzorg uit van grotere samenwerkingsverbanden, ofwel de huisartsenvoorziening. Samenwerkingsaspecten als taakdelegatie en triage worden binnen het project Praktijkorganisatie en -voering uitgewerkt.


· Project Spoedeisende hulpverlening
o Ook in 2003 wordt doorgegaan met de inhoudelijke ondersteuning en bevordering van de kwaliteit van de spoedeisende geneeskunde. Voor dit jaar staat de beoordeling van triagesystemen en de ontwikkeling van een referentiemodel op het programma.


· WONCA Europe Conference 2004
o Het NHG treedt op als gastheer bij dit driedaagse internationale congres over Quality in practice. De voorbereidingen zijn volop gaande, en bureaumedewerkers leveren grote inhoudelijke inzet bij het beoordelen van abstracts, voorbereiding van eigen papers en de ondersteuning van commissies. Zie ook de congres-aankondiging op pag. ..


· Actualisering van bestaande producten
o Evenals in 2002 wordt in 2003 prioriteit gegeven aan het actueel maken en houden van de talloze standaarden en implementatiematerialen die in de afgelopen decennia zijn gemaakt.

Het NHG-bestuur in 2003

Ook de bestuurlijke agenda wordt voor een belangrijk deel bepaald door het vastgestelde beleidskader. Er zijn contacten met de overheid, politiek en zorgverzekeraars om de inhoudelijke belangen van de huisartsgeneeskunde te behartigen. Vaste aandachtspunten zijn de implementatie van de Toekomstvisie Huisartsenzorg, het kwaliteitsbeleid, het imago van het huisartsenvak en het belang van onderzoek en onderwijs in de huisartsenpraktijk. Het NHG trekt hierbij op met de universitaire afdelingen Huisartsgeneeskunde.

Met het oog op de implementatie van de Toekomstvisie Huisartsenzorg wordt samenwerking gezocht met andere relevante partners in de zorg. Bestuurlijke contacten worden geïnitieerd of geïntensiveerd met onder meer de Landelijke Vereniging Gezondheidscentra, koepelorganisaties in de eerste lijn, belangenorganisaties van eerstelijnspsychologen, verloskundigen, fysiotherapeuten en thuiszorg, en met patiëntenorganisaties.

De samenwerking met de LHV blijft onverminderd intensief. In een bestuurlijk overleg met de LHV zijn de uitgangspunten vastgesteld die de basis zullen vormen voor de verdere samenwerking en onderlinge taakverdeling. Ook ondersteunt het NHG de DHVen bij de uitvoering van het kwaliteitsbeleid. Het bestuur zal hiertoe de bezoeken aan de districten voortzetten, mede met de bedoeling de behoeften in het veld te peilen en het aanbod van het NHG daarop aan te passen.