BACARDI-MARTINI


Persbericht

Gouda, 23 januari 2003

STAP bewijst alcoholvoorlichting slechte dienst: Persbericht STAP over Breezer tendentieus

Recentelijk zijn er berichten in de landelijke pers verschenen over het alcoholpromillage na de consumptie van Bacardi Breezer. Het betreft een onderzoek dat is uitgevoerd door het Medisch Centrum Meander te Amersfoort in samenwerking met de Stichting Alcoholpreventie (STAP). Resultaat van het onderzoek is, dat het alcoholpromillage na de consumptie van drie flesjes Bacardi Breezer in een kort tijdsbestek beduidend hoger zou zijn dan na de consumptie van andere alcoholhoudende dranken met een zelfde alcoholpercentage. De gegevens die uit het onderzoek komen geven echter aan dat het gemeten alcoholpromillage na de consumptie van 3 flesjes Breezer in 30 minuten, na de eerste meting (0.6 promille bij vergelijkbaar product t.o.v. 0.78 promille bij Bacardi Breezer) weliswaar hoger is, maar dat in een latere fase - na ongeveer een uur na consumptie - het verschil in het gemeten alcoholpromillage klein is (0.5 promille bij vergelijkbaar product t.o.v. bijna 0.6 bij Bacardi Breezer). De berichten die spreken over verschillen die beduidend hoger zijn (0.45 - 0.6 promille bij vergelijkbaar product t.o.v. 0.8 - 1.1 promille bij Bacardi Breezer, dus bijna 2x zo hoog) zijn derhalve volledig vertekend en ongewenst alarmerend.
Bacardi-Martini is van mening dat STAP dit onderzoek op tendentieuze wijze in verband heeft gebracht met het onderwerp of zwakalcoholhoudende dranken nog in de supermarkt verkocht moeten worden.

Bacardi-Martini heeft direct contact gezocht met deskundigen bij TNO om het onderzoek op juistheid te laten toetsen. Tevens is zij in overleg getreden met Dr. A. Van de Wiel, die verantwoordelijk is voor dit onderzoek. Met onderzoeker Dr A van de Wiel is uitgebreid contact geweest over de in dit persbericht gemelde conclusies omtrent het onderzoek en hij onderschrijft dat nadere analyse gewenst is.

Op basis van onder andere deze contacten plaatst Bacardi-Martini de volgende kritische kanttekeningen bij dit onderzoek en de wijze waarop het in de publiciteit is gebracht:


1. Hoewel het onderzoek op correcte wijze is uitgevoerd, kunnen er vragen worden gesteld over de gekozen methodologie (zie punt 2). Daarnaast is het onderzoek nog niet door andere deskundigen van commentaar voorzien. Dit proces van 'peer review' is gebruikelijk voor publicatie van gedegen wetenschappelijk onderzoek.
2. Bacardi-Martini heeft aanleiding gezien om nader onderzoek uit te laten voeren door TNO samen met Dr. A. Van de Wiel. Het effect van de verschillende bestanddelen van Bacardi Breezer op de bloedalcoholconcentratie zal daarbij nauwkeurig worden onderzocht. Bij het nieuwe onderzoek zal voor een hogere betrouwbaarheid een bloedafname onderdeel uitmaken van het onderzoek, omdat het gebruik van de ademanalyse (in plaats van een bloedafname) van invloed kan zijn op de uitkomst van het onderzoek. Dit is in lijn met berichten van de onderzoekers, die nader onderzoek noodzakelijk achten om de geconstateerde verschillen te verklaren.

3. Bacardi-Martini is van mening dat STAP de objectieve en noodzakelijke voorlichting over (verantwoord) alcoholgebruik een slechte dienst bewezen heeft met deze premature en deels onjuiste berichtgeving inzake dit onderzoek.

4. De relatie die STAP naar aanleiding van het onderzoek legt tussen recente gevallen van alcoholvergiftiging 'Terschelling' en de consumptie van premixen, Bacardi Breezer in het bijzonder, acht Bacardi-Martini tendentieus en onrechtmatig.

5. De oproep die STAP heeft gedaan om de verkoop van premixen in de supermarkt te verbieden, is volgens Bacardi-Martini op geen enkele wijze in verband te brengen met dit op zich waardevolle onderzoek.

Bacardi-Martini is met STAP van mening dat onverantwoord gebruik van alcoholhoudende dranken ongewenst is en bestreden dient te worden.

einde persbericht