Gemeente Waterland


Donderdag 23 januari heeft de gemeenteraad ingestemd met het veelbesproken WCM-rapport. Dit bijzondere rapport, opgesteld door een werkgroep in samenwerking met onder meer ondernemers, de gemeente en bewoners van de binnenstad, bevat ingrijpende plannen om het centrum van Monnickendam aantrekkelijker te maken.

Plannen
De plannen omvatten onder meer de bouw van 340 woningen, de bouw van een boodschappencentrum op het Galgeriet (en een deel van de jachthavens), aanleg van een wandelboulevard (met loopbrug). Daarnaast ziet de werkgroep mogelijkheden voor de bouw van nieuwe woningen en kantoren op 't Prooyen.

Behandeling in gemeenteraad
Alle partijen toonden grote waardering voor de makers van het WCM-rapport. De grote lijnen in het rapport werden met instemming ontvangen. Wel werden hier en daar kanttekeningen geplaatst bij het de inhoud van het rapport. Zo wil de meerderheid van de gemeenteraad de verkeersstromen niet (weer) wijzigen. Alleen de PvdA was bereid het Verkeerscirculatieplan aan de kant te zetten.

Waterland '95 vroeg aandacht voor enkele bezorgde winkeliers, die verontrust zijn omdat in de plannen nieuwe winkels zijn opgenomen. GroenLinks ziet de bedrijven op het Galgeriet liever vertrekken naar De Baanstee in Purmerend, en zou de ideeën in het rapport met betrekking tot parkeren liever in breed verband uitgewerkt zien (integraal parkeerbeleid), dus ook het parkeren net buiten het centrum bekijken.

Besluit
De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel:


1. Het college van Burgemeester en Wethouders te verzoeken om richting de Werkgroep Centrumvoorzieningen Monnickendam (WCM) waardering uit te spreken voor de wijze van tot stand komen van het WCM rapport.


2. Het college op te dragen een nieuw bedrijventerrein van ca.
3 hectare te realiseren in de Monnikmeer (bij Overleek) voor lokaal gebonden bedrijven van t Galgeriet en de binnenstad. Aanvullend en ter uitvoering van de motie van de gemeenteraad van 7 november 2002 tevens sterk maken voor realisatie van 20 hectare. bedrijventerrein (regionaal) waarvoor binnen het Streekplan nog geen ruimte is gevonden.

3. Het college op te dragen een nieuw boodschappencentrum op t Galgeriet realiseren.


4. Het college op te dragen de resterende gronden van bedrijventerrein t Galgeriet, inclusief de gemeentewerf en de brandweerkazerne, fasegewijs te saneren ten behoeve van woningbouw, winkels en dienstverlenende bedrijven.


5. Het college op te dragen de geaccordeerde lijn van het verkeerscirculatieplan (VCP) te vervolgen.


6. Het college op te dragen de parkeer- en verkeerssituatie om en nabij de binnenstad separaat te bezien.


7. Het college op te dragen een krediet van 22.000,00 excl. BTW ter beschikking te stellen voor het inhuren van expertise t.b.v. een financiële economische analyse (waarbij ook de mogelijke subsidies in beeld worden gebracht).

Uitplaatsing bedrijven Galgeriet
Belangrijk voor de uitvoering van de plannen is de verplaatsing van bedrijven op het Galgeriet nabij de N247 nabij Overleek (Monnikmeer) of naar de Hoogedijk in Katwoude. Hiervoor is noodzakelijk dat niet aleen de gemeente Waterland en de ondernemers zijn overtuigd, maar ook de provincie Noord Holland en 'Den Haag'. Uitvoering van de plannen is hierdoor voorlopig nog niet aan de orde.

Zie ook:

- het raadsvoorstel

- WCM presenteert rapport (4 april 2002)

Dit artikel geeft een sterk vereenvoudigde weergave vande plannen in het WCM-rapport. Op de website van bedrijvengroep Waterlander vindt u meer informatie.