Gemeente Alkmaar


Zwembad de Hout helemaal vrij van legionella

Alkmaar, 23 januari 2003

Op 17 december 2002 werd legionella aangetroffen in zwembad de Hout. De legionella werd in de leidingen van de doucheruimte aangetroffen en het betrof een milde soort. Na het desinfecteren van de leidingen was het snel verholpen. Nu bevestigt onderzoek inderdaad dat het zwembad geheel legionella-vrij is. Er is geen reden voor ongerustheid. Zwembad en bijbehorende doucheruimtes zijn open en gewoon in gebruik.

Legionella van het laagste soort
De legionella die in de leidingen van de doucheruimte werd aangetroffen was een legionella van het laagste soort. Dit houdt in dat het een milde vorm is en eventueel ziekte kan veroorzaken. De ziekte lijkt op een griep.

Onderzoek
Na het bestrijden van de legionella waren de doucheruimtes al vrij snel legionella-vrij. Er is nu ook een extra onderzoek geweest en bevestigd dat de douche weer gewoon gebruikt kan worden.

Controles
De gemeente laat regelmatig de waterleidingen van sportaccommodaties in Alkmaar controleren door Centrilab. Zo ook in zwembad de Hout. Bovendien wordt iedere week het systeem thermisch doorgespoeld. Deze voorgeschreven methode is normaal gesproken afdoende om legionella te bestrijden.