Gemeente Zaanstad stemt in met intentieovereenkomst gebiedsperspectief, ´Tussen IJ & Z´

vrijdag 24 januari 2003

Het College van Burgemeester en Wethouders gaat akkoord met de intentieverklaring omtrent het gebiedsperspectief voor het Strategisch Groen Project Ijmond Zaanstad, ´Tussen IJ & Z´ In de intentieverklaring verklaren de diverse partijen dat ze zich, met behoud van ieders verantwoordelijkheid, gezamenlijk in zullen spannen voor de ontwikkeling van een recreatiegebied nabij Saendelft en de Broekpolder. Het gebiedsperspectief past goed binnen het eigen ontwikkelingsplan voor de omgeving van Saendelft dat de gemeente op dit moment in samenwerking met de bevolking ontwikkelt. Dat gemeentelijke ontwikkelingsplan moet de gestelde opgaven in het gebied, zoals wonen, recreëren sport, doortrekken van de A8 en waterberging, samenvoegen. De uitspraken in het ontwikkelingsplan zijn mede bepalend voor de mogelijke inrichting van het recreatiegebied.
In het vervolgtraject zullen de Provincie Noord Holland, de regio IJmond, de gemeente Zaanstad, het ROA en de ANWB goede afspraken maken over het proces voor uitwerking van de deelplannen. De inrichtingsplannen voor de Broekpolder en het verbindingsgroen zullen als eerste worden ontwikkeld. Daarna wordt met de betrokkenen en met bewonersvertegenwoordigingen in het gebied verder gepraat over de invulling van het recreatiegebied bij Saendelft. Het huidige ontwikkelingsplan geeft daar eerste aanknopingspunten voor. Het streven is om in 2005 het inrichtingsplan voor het toekomstige recreatiegebied bij Saendelft door het gemeentebestuur te laten vaststellen. Waarom is het gebiedsperspectief gemaakt?
De dynamische regio IJmond-Zaanstad kent een groot tekort aan recreatieve voorzieningen. Er is een groot aantal verstedelijkingsopgaven in het gebied die deze tekorten groter zullen maken. Het is noodzakelijk dat nieuwe recreatiegebieden worden aangelegd waarmee het aanbod aan recreatieve mogelijkheden fors wordt vergroot. Tussen Rijk, de Provincie Noord-Holland en het Regionaal Orgaan Amsterdam is in 1997 overeengekomen dat 310 ha nieuw groen in de regio IJmond-Zaanstad wordt gerealiseerd in de periode 2004-2010.
In overleg met de regio heeft een door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland ingestelde Stuurgroep een visie ontwikkeld op de locatiekeuze, vormgeving, uitvoering en beheer van deze 310 ha. Deze visie is verwoord in de nota gebiedsperspectief voor het strategisch groenproject IJmond-Zaanstad, tussen IJ&Z. Kortweg stelt het gebiedsperspectief voor om twee recreatiegebieden aan te leggen, geconcentreerd rond de nieuwbouwlocaties Broekpolder en Saendelft, alsmede een netwerk aan recreatieve verbindingen te ontwikkelen ter ontsluiting en verbinding van deze recreatiegebieden.
Hoe verhoudt het gebiedsperspectief zich tot het ontwikkelingsplan?
Het SGP is onderdeel van het Ontwikkelingsplan omgeving Saendelft. Om samenwerking en integrale aanpak zeker te stellen heeft de gemeenteraad op 24 oktober besloten om voor het gebied rond Saendelft een integraal ontwikkelingsplan op te stellen. Het Strategisch Groen Project is daarbij één van de opgaven. In het Ontwikkeling wordt bepaald waar het recreatiegroen en water in het gebied komen, hoe het groen er uit komt te zien en hoe het recreatiegebied gebruikt gaat worden. Later volgt de uitwerking van het plan en wordt een concreet inrichtingsplan voor het recreatiegebied gemaakt, met de daarbij behorende afspraken over financiering en onderhoud.
De inrichtings- en uitvoeringsplannen ondergaan een communicatietraject met belanghebbenden en belangstellenden. Dat betekent dat iedereen dan in staat wordt gesteld om mee te praten over het concrete ontwerp voor het gebied.