Gemeente Berkel en Rodenrijs


Na intensieve samenspraak gemeente en sportverenigingen

Gemeente Berkel en Rodenrijs en sportclubs eens over huur en accommodaties Sportpark Hogeland

Na bijna twee maanden van intensief overleg zijn gemeente en de Verenigde Hogelanders (VHL) - de koepel van sportverenigingen die gebruik maken van sportpark Het Hogeland - een vergoeding overeengekomen voor de bouw van nieuwe sportaccommodaties en de huur van de velden. Met het nu voorliggende voorstel wordt bijna vijf miljoen euro geïnvesteerd in de verenigingsaccommodaties. De verenigingen dragen daarnaast een half miljoen euro bij. Het raadsvoorstel wordt op 30 januari 2003 door de gemeenteraad behandeld. In totaal zal zo´n 12,5 miljoen euro (28 miljoen gulden) worden gestoken in het sportpark, een voor Berkel en Rodenrijs ongebruikelijk hoge investering. De gemeenschap van Berkel en Rodenrijs krijgt voor dat bedrag echter de beschikking over een fraai en ultramodern sportpark.

Het voorliggende plan wijkt af van een eerder raadsvoorstel van november 2002. Dit voorstel was gebaseerd op een quick scan naar aanleiding van een eerder onderzoek. Tijdens de commissiebehandeling bleek echter dat deze quick scan een aantal onjuistheden bevatte die rechtgezet dienden te worden. Om deze reden besloot het College dit voorstel niet aan de gemeenteraad voor te leggen maar eerst nader te overleggen met de gezamenlijke sportverenigingen en door een externe deskundige van het bureau Marktplan grondig de cijfers te laten doorrekenen. Dit heeft geleid tot frequent en constructief overleg met als eindresultaat een herzien raadsvoorstel. De sportverenigingen zijn akkoord met dit voorstel. Bij het opstellen van het voorstel is uitgegaan van de groei van Berkel en Rodenrijs tot 28.000 inwoners in circa 2010 en een daarmee overeenkomende ledenaanwas voor de sportverenigingen.

Accommodaties
Afgesproken is dat de gemeente de bouw van in totaal 3660 vierkante meter aan verenigingsaccommmodaties financiert. Deze accommodaties omvatten de kantines, kleed- en wasgelegenheid en bijkomende ruimten. De verenigingen betalen de bouw van 424 vierkante meter aan accommodaties. Het gemeentelijk aandeel voor de bouw van de accommodaties zal als lumpsum aan de sportverenigingen worden overgemaakt. Die zullen zelf verantwoordelijk zijn voor de bouw en de accommodaties als eigenaar gaan beheren. De gemeente betaalt bovendien voor een nieuwe tribune van TOGB en de verplaatsing van de ballonhal.

Huur sportvelden
Gemeente en VHL zijn overeengekomen dat de sportverenigingen meer huur gaan betalen voor het gebruik van de sportvelden. Voor de voetbal- en handbalvelden is overeengekomen dat de verenigingen een huur betalen van 17% van de exploitatielasten, zijnde de kapitaallasten en onderhoudskosten, voor hockeyvelden is dat 21%. Voor de tennisvelden geldt een bijdrage van 100% van de kapitaallasten. Tennisvereniging ATVB verzorgt zelf het onderhoud van de tennisbanen.
Voor de hogere huurbijdragen is een overgangsperiode afgesproken. Zo zullen CVV (voetbal), TOGB (handbal en tennis) en HBR (hockey) met ingang van seizoen 2005-2006 de uiteindelijke geïndexeerde huurbijdrage gaan betalen terwijl voor ATVB (tennis) deze situatie in 2006/2007 bereikt wordt. De huurverhoging is volgens het college en de sportverenigingen reëel nu er sprake is van een vernieuwd, kwalitatief hoogwaardig sportpark.

Hogere kosten aanleg velden
Doordat niet op tijd gestart kon worden met de bouw van de accommodaties kan de aanleg van de sportvelden niet volgens planning worden uitgevoerd. Dit leidt tot extra kosten voor onder meer noodaggregaten voor de veldverlichting, tijdelijke aansluitingen voor nutsvoorzieningen, aanpassen van planning en werkzaamheden, extra prijscompensatie over de aanneemsom en wellicht tijdelijke behuizingen voor de verenigingen. In totaal belopen deze extra kosten voor de gemeente ongeveer 800.000 euro.

Investering met meerjarige financiële consequenties De totale lasten van het sportpark, inclusief de nu voorgestelde aanvullende bijdragen komen uit op 12,6 miljoen euro. (circa 28 miljoen gulden) Hiervan wordt 4,8 miljoen euro onder andere gedekt vanuit Vinex en 7,8 miljoen euro belast de gemeentelijke meerjaren-begroting. Dit bedrag is, gelet op de totale gemeentelijke financiën van een uitzonderlijke omvang. Het college gaat er dan ook vanuit dat deze forse investering in de sport meerjarige consequenties heeft, waardoor er voor andere wensen voorlopig weinig tot geen geld beschikbaar zal zijn.

Procedure

Het raadsvoorstel zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad van Berkel en Rodenrijs. Deze zal in de raadsvergadering van 30 januari aanstaande een beslissing nemen over het voorstel.

Berkel en Rodenrijs, 24 januari 2003


Noot voor de redactie,