Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-01-2003
Politieberichten van 23/1 (13.00 uur) t/m 24/1 (07.00 uur)

Drachten: grootscheepse controle fietsverlichting Donderdagochtend van 07.00 tot en met 08.30 uur is gecontroleerd op fietsverlichting in Drachten, meer specifiek de rotonde Langewyk - Splitting Ureterpvallaat, de rotonde Splitting Berglaan Zuiderdwarsvaart en de kruising Raai Kaden Noorder- en Zuiderdwarsvaart. Gecontroleerd werd door 17 politiemensen, waaronder twee motoragenten. In totaal werden 187 bekeuringen uitgeschreven voor het niet voeren van verlichting, eenmaal voor het rijden over het trottoir, tweemaal voor het niet rechts houden en eenmaal werd een bromfietser bekeurd voor het niet dragen van een helm. Tevens werd een 15-jarige bromfietser aangehouden, die reed zonder verlichting, zonder verzekeringsbewijs, zonder certificaat en het rode verkeerslicht negeerde. De fietsverlichtingscontrole zal binnenkort worden herhaald. Opvallend was dat ook kinderen uit de buitenplaatsen, zoals Marum, Houtigehage, Nij Beets zonder enige verlichting reden. De kosten voor een kapot kop en achterlicht bedragen 23 euro, het ontbreken van een van beide 14 euro en onder de 16 jaar is half geld. Dat de politie zou gaan controleren op verlichting was op de scholen reeds aangekondigd. De meeste bekeuringen zijn uitgedeeld op het Ureterpvallaat.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een bedrijf aan de Jelsumerstraat. Men kwam het pand binnen door aan de achterkant van het pand een hek te vernielen en met een tegel een raam in te slaan. Gestolen zijn een laptop en een beeldscherm. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: diefstal bromfiets
Donderdag omstreeks 13.00 uur werd bij een school aan de Jansoniusstraat een bromfiets gestolen. De bromfiets was eigendom van een 16-jarige inwoner van Ried, die aangifte heeft gedaan. Aan de hand van verklaringen van getuigen kon de verdachte, een 15-jarige inwoner van Leeuwarden, in de loop van de middag in zijn woning worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De bromfiets werd niet teruggevonden. De verdachte had de bromfiets onbeheerd bij zijn woning neergezet en toen hij deze na een uurtje weer wilde pakken, bleek dat de bromfiets, een Honda MTX, kleur geel, was verdwenen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is de jongeman weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 17.00 uur werd op de Dracht een 20-jarige inwoner van Den Haag aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij een winkel aan de Dracht een leren jas, winkelwaarde 109.- weggenomen. Toen hij de winkel verliet werd hij door het personeel aangehouden. Een medewerker van de winkel, een 31-jarige inwoner van Opende, deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De jas bleef in de winkel achter. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Drachten: wineldiefstal
Donderdag omstreeks 20.45 uur werd op de parkeerplaats achter de Hema gelegen tussen de Oosterstraat en de Houtlaan twee vrouwen, 38 en 40 jaar, beiden uit Sneek aangehouden ter zake winkeldiefstal. De twee verdachten waren door een medewerker van een winkel betrapt toen zij een twee rotan kastjes in de auto wilden zetten, die bij hem in de winkel waren gestolen. Ook een rotan kinderstoel werd in de auto aangetroffen. De bedrijfsleidster van de winkel, een 36-jarige inwoonster van Nij Beets, deed aangifte. Naast de gestolen kastjes werden nog diverse gestolen goederen in de auto aangetroffen. Deze goederen, zoals kleding, schoeisel en luidspeakers werden in beslag genomen. De beide verdachten, die kennelijk op strooptocht waren geweest, werden overgebracht naar het bureau. Tegen beiden is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Drachten: inbraak auto
Donderdag tussen 15.30 en 22.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het parkeerterrein aan de Leerlooiersstraat. Het rechter portierruit werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 26-jarige inwoner van Deinum, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Tussen 15.00 en 22.00 uur werden op verschillende plaatsen in de stad controles uitgevoerd. Op de Dammelaan werden vier bestuurders bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. De snelste reed hier 83 kilometer, terwijl 50 was toegestaan. Op de Julianalaan kregen 9 bestuurder een bekeuring ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. Hier bracht de snelste 98 kilometer op de klokken. Verder kregen 5 (brom)fietsers een bekeuring ter zake het rijden met ondeugdelijke verlichting. Twee autobestuurders voerden onterecht mistlichten en kregen hier eveneens een bekeuring voor.

Vrouwenparochie: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.20 uur werd op de Middelweg Oost een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Vrouwenparochie, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 345 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Donderdag tussen 18.30 en 22.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Dulf. Een deur van de woning werd opengebroken. Uit de woning werden een tv, een videorecorder, een muziekinstallatie, een computer, een playstation en een aantal cd`s weggenomen, alsmede een klein geldbedrag. De 40-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Harlingen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.05 uur werd op de William Boothstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 42-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 305 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.10 uur werd op de Ropta een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Dronrijp: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan It Roer. Een ruit van het kantoor werd vernield. Uit het pand werd een computer weggenomen. De waarde van de computer is niet bekend. Een medewerker van het bedrijf, een 34-jarige inwoner van Dronrijp, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272