Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUS : Weinig uitval onder inburgerende oudkomers

Maud Bredero
070 370 6698

4279
24.01.03

WEINIG UITVAL ONDER INBURGERENDE OUDKOMERS

In de eerste helft van 2002 zijn 5.600 oudkomers begonnen met een inburgeringsprogramma in een Nederlandse gemeente. In totaal volgden in deze periode 14.600 oudkomers een programma. Het merendeel van de cursisten is vrouw, zowel onder de doelgroep werklozen als opvoeders. Het percentage Turken en Marokkanen is hoog: onder de opvoeders ligt dit rond de tachtig procent; bij werklozen rond de vijftig procent. Bijna tweederde van de starters is jonger dan veertig jaar. Dit staat in de derde voortgangsrapportage die in het kader van het Groot Project Inburgering Oudkomers (GPIO) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De uitval onder de oudkomers die in de eerste helft van 2002 zijn gestart is negen procent tegenover vijftien procent uitval onder degenen die in eerdere jaren zijn gestart en in de eerste helft van 2002 zijn uitgevallen. De uitval onder oudkomers was een punt van zorg. De recente gegevens uit de Monitor Oudkomers laten nu een stabilisering zien die overeenkomt met het niveau van uitval onder de nieuwkomers. Uit het inhoudelijk verslag 2000-2001 blijkt namelijk dat de uitval onder nieuwkomers, rond de 10% ligt. De gegevens over de tweede helft van 2002 moeten duidelijk maken of de uitval op dit niveau kan worden gehandhaafd.

De 54 gemeenten, die momenteel een oudkomersbeleid voeren, zijn verplicht twee keer per jaar gegevens te leveren via de Monitor Oudkomers. Deze moet worden voorzien van een accountantsverklaring. In de voortgangsrapportage constateert minister Nawijn van Vreemdelingenzaken & Integratie dat de 54 gemeenten en de door hen gecontracteerde uitvoeringsorganisaties, zwaar belast worden door de frequente wijze van rapporteren, mede gezien het feit dat hieraan een accountantsverklaring is gekoppeld. Minister Nawijn doet daarom het voorstel aan de Kamer de frequentie van rapporteren omlaag te brengen tot één maal per jaar, in te gaan bij de introductie van een nieuw informatiemodel in 2004. De administratieve lasten van de 54 gemeenten zouden hiermee gehalveerd worden.

Naast de 54 gemeenten (de zogenoemde G54) hebben zeer recent nog 286 andere gemeenten de beschikking gekregen over een budget om oudkomers in te burgeren. Minister Nawijn stelt de Kamer voor deze gemeenten wel te verplichten elk half jaar de Monitor Oudkomers in te vullen maar alleen aan het eind van de regeling, bij de financiële verantwoording, een accountantsverklaring te laten leveren. Dit is volgens hem mogelijk omdat de afrekening van het budget plaatsvindt op basis van bereikte resultaten. Daarnaast gaat het om relatief kleine aantallen oudkomers per gemeente waardoor de registratie eenvoudiger is dan bij de G54.


---

24 jan 03 09:28