Ingezonden persbericht


ZLTO zet rem op reconstructie

Doorkiesnummer
013-583 63 36
Kenmerk
ZMVE.03.0022
Datum
24 januari 2003

De provincie Noord-Brabant zet bedrijven klem en daar wil de ZLTO niet aan meewerken. De ZLTO stapt niét uit de reconstructie, maar zet wel een rem op het proces van integrale zonering. Oftewel, er moeten eerst oplossingen komen, voordat er gebieden aangewezen worden waar bedrijven zich niet meer kunnen ontwikkelen. Het is volgens de ZLTO onverantwoord met integrale zonering te beginnen als er geen duidelijkheid komt over de voorwaarden waaronder en de spelregels waarmee gewerkt gaat worden.

De insteek van de ZLTO is altijd geweest om op een positieve en constructieve
manier mee te werken aan de revitalisering van het Brabantse platteland. Onder
de voorwaarde dat gezonde agrarische bedrijven die klem komen te zitten toch
ontwikkelingsmogelijkheden behouden. Met andere woorden: ambities en middelen moeten te allen tijde gekoppeld zijn. Hier zijn alle betrokken partijen mee akkoord gegaan.

De provincie Noord-Brabant wijkt nu van deze afspraak af en laat gezonde agrarische bedrijven aan hun lot over. De provincie zegt doodeenvoudig dat ze dit juridisch gezien kan maken. Dat de reconstructie met name bedoeld is om de dynamiek op het platteland terug te brengen en in gezamenlijkheid de gestelde doelen te bereiken, daar wordt gemakshalve aan voorbij gegaan. Bedrijfsontwikkeling blijft voor de ZLTO centraal staan. Dat is ook afgesproken met de betrokken partijen.

De provincie verwacht echter wel van de ZLTO dat in februari de lijnen voor de integrale zonering op kaart gezet worden. Bovendien wil de provincie regels invoeren, die veel verder gaan dan het rijksbeleid. Ook komen er zo ongeveer dagelijks natuurclaims bij. Al met al worden de ondernemers aan alle kanten klem gezet en wordt het constructieve reconstructieproces los gelaten. Hier kan en wil de ZLTO niet aan meewerken. Geen beperkingen zonder oplossingen!

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland.
De ZLTO heeft ruim 23.500 leden.

Noot voor de pers: voor informatie M. Venner, woordvoerder, telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36