Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 24 januari 2003

AID neemt illegale schildpadschilden en ivoor in beslag bij antiquair

Gisteren heeft de AID in de omgeving van Tilburg bij een antiquariaat een aantal voorwerpen in beslag genomen die afkomstig waren van beschermde uitheemse diersoorten. Het betrof schilden van zeeschildpadden en compleet opgezette zeeschildpadden, opgezette vlinders en olifantenivoor. De antiquair krijgt een proces verbaal op verdenking van het overtreden van de Flora & Faunawet.

De AID kwam in actie na een tip van een oplettende klant. Controleurs van de AID troffen in de winkel vijf opgezette zeeschildpadden en zeven rugschilden van zeeschildpadden aan. Verder vonden ze enkele opgezette beschermde vlinders en een olifantenslagtand. De eigenaar, een antiquair, kon van geen van de voorwerpen de legale herkomst aantonen, hoewel hij dat volgens de wet wel verplicht is. De eigenaar verklaarde dat hij niet op de hoogte was van de wetgeving.

De genoemde diersoorten raken veelal bedreigd, juist doordat ze voor decoratieve doeleinden worden bejaagd. Volgens de Flora en Faunawet is het onder meer verboden producten van beschermde dieren tentoon te stellen met het oogmerk om ze te verkopen. De prijzen waarvoor de eigenaar de voorwerpen aanbood varieerden tussen ¤ 400 en ¤ 1.500,-.

De antiquair had de voorwerpen alleen kunnen aanbieden indien hij met documenten had kunnen aantonen dat de voorwerpen langer dan 50 jaar geleden verkregen en bewerkt waren, of indien hij een Cites-certificaat had kunnen overleggen. Het CITES-certificaat wordt echter alleen afgegeven als kan worden aangetoond dat de goederen op legale wijze zijn verkregen.

De inbeslaggenomen goederen zijn opgeslagen in een depot in Diemen in afwachting van de beslissing van de officier van justitie. Die moet beslissen wat er verder met de voorwerpen zal gebeuren. De antiquair kan een boete van enkele duizenden euro's boven het hoofd hangen. Die wordt namelijk per dier of deel van het dier door het Openbaar Ministerie berekend.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 045 - 5466255 of 06 - 26376392.