European Commission

IP/03/118

Brussel, 24 januari 2003

Ruimteonderzoek - Gemeenschappelijke workshop ter bevordering van de samenwerking EU-Rusland

Op het hoofdkwartier van het Russische lucht- en ruimtevaartagentschap Rosaviakosmos is gisteren een tweedaagse workshop begonnen die gemeenschappelijk door de Europese Commissie, Rosaviakosmos en het Europees Ruimte-Agentschap (ESA) is georganiseerd. Er nemen 250 Russische en Europese VIP-deelnemers aan deel met als doel concrete mogelijkheden aan te wijzen voor deelname van Russische organisaties aan EU-onderzoeksprojecten op het gebied van satellietnavigatie (GNSS/GALILEO), wereldwijde monitoring van klimaat en veiligheid (Global Monitoring of the Environment en Security - GMES), satellietcommunicatie, met de ruimte verband houdende natuur- en biowetenschappen en exploratie van de ruimte met astronauten en robots.

De workshop is geopend door Yuri Koptiev, directeur-generaal van Rosaviakosmos, Jack Metthey, directeur van het Directoraat Ruimte en vervoer van de Europese Commissie en Antonio Rodotà, directeur-generaal van het Europees Ruimte-Agentschap. De deelnemers vertegenwoordigen alle voornaamste Europese en Russische spelers op het gebied van het ruimteonderzoek.

Het zesde kaderprogramma voor onderzoek van de EU (KP6 2003-2006) bevordert de mogelijkheden van samenwerking tussen de Europa en Rusland op het gebied van de ruimtevaart. "Wij werken niet aan een wetenschappelijk en technologisch EU-fort. Integendeel, het is in ons belang om een Europese onderzoeksruimte op te bouwen die open staat voor de wereld. Samenwerking op ruimtegebied met Russische wetenschappers en industriëlen is onmiskenbaar van groot wederzijds belang", aldus het met onderzoek belaste Commissielid Philippe Busquin

Het Groenboek over het Europese ruimtevaartbeleid

Op 21 januari 2003 heeft de Commissie een groenboek over het ruimtevaartbeleid van de EU goedgekeurd. In dit groenboek, dat door de Commissie in samenwerking met het Europees Ruimte-Agentschap (ESA) is opgesteld, wordt een overzicht gemaakt van Europa's troeven en zwakheden in deze sector. Het groenboek is bedoeld om de aanzet te geven tot een breed debat en behandelt dan ook de meest kritische punten, zoals de onafhankelijke toegang van de EU tot de ruimte, de wetenschappelijk uitmuntendheid op dit gebied, de industriële en technologische grondslagen, de relevante markten, de personele middelen, het wettelijke en institutionele kader, de internationale samenwerking en tenslotte veiligheids- en milieuaspecten. Het is de bedoeling een debat op gang te brengen met alle betrokken partijen - nationale en internationale organisaties, de ruimte-industrie en
-gebruikers in de EU, de wetenschapsgemeenschap en de burgers.
Het zesde EU-kaderprogramma voor onderzoek

Met het oog op de tenuitvoerlegging van het zesde EU-kaderprogramma voor onderzoek heeft de Europese Commissie in december van het afgelopen jaar eerste uitnodigingen tot het indienen van voorstellen gepubliceerd, waarbij onderzoekscentra, universiteiten en ondernemingen werden opgeroepen projecten in te dienen waarvoor een begroting van 5 miljoen ter beschikking staat. Tot 2006 zal meer dan 17,5 miljard worden toegewezen om een "Europese onderzoeksruimte" op te richten. Het zesde kaderprogramma heeft onder meer tot doel de Europese onderzoeksruimte te integreren en te versterken met behulp van zeven prioritaire kernactiviteiten: biowetenschappen, genomica en biotechnologie voor de gezondheid, technologieën van de informatiemaatschappij, nanotechnologieën en nanowetenschappen, lucht- en ruimtevaart, voedselkwaliteit en -veiligheid, duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en ecosystemen en tenslotte de burger en governance. 1,075 miljard zal gaan naar ruimteonderzoek.

Samenwerking van EU, ESA en Rusland in de ruimtesector

De workshop is het eerste van verschillende initiatieven die gepland worden door de Europese Commissie, Russische overheidsinstanties, de industrie en de wetenschapswereld om alle door Russische organisaties geboden kansen in het raam van het zesde kaderprogramma gedetailleerd in kaart te brengen.

Ruimteonderzoek is lange tijd als een prioritair gebied beschouwd voor diepgaande samenwerking tussen de EU en Rusland. In dat verband hebben de Europese Commissie, de ESA en Rosaviakosmos in december 2001 een gemeenschappelijk memorandum ondertekend inzake "Nieuwe mogelijkheden voor een Europees-Russisch partnerschap in de ruimte" waarin de totstandbrenging van een langlopend partnerschap tussen Europa en de Russische Federatie werd bepleit op de gebieden satellietnavigatie, ontwikkeling van lanceervoertuigen en -faciliteiten en GMES.

Met het oog op een verdere bespreking van het groenboek, het ruimteonderzoek in het raam van KP6 en de Europees-Russische samenwerking in de ruimtesector nodigt Commissielid Philippe Busquin en de directeur-generaal van het ESA Antonio Rodotà u uit op een persconferentie die plaatsvindt op maandag 27 januari om 11.00 uur in het auditorium van het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België, Bouchoutlaan 10, B-1210 Brussel.