Ingezonden persbericht

Burgerbelangen vraagt Ombudsman zelfstandig onderzoek

Misstanden bij de Regiopolitie Brabant-Zuid-Oost

24 JANUARI 2003, 20030124 -- De Aktiegroep Burgerbelangen vraagt de Nationale Ombudsman een zelfstandig onderzoek in de stellen naar de forse kritiek van het Openbaar Ministerie Den Bosch aan het adres van de Regiopolitie Brabant-Zuid-Oost.

Nationale Ombudsman

Postbus 93122

2509 AC 's-Gravenhage

Ref. HJZ/AD - NO.RP22


Onderwerp: zelfstandig onderzoek naar misstanden bij de Regiopolitie Brabant-Zuid-Oost
Breda, 24 januari 2003

Zeer geachte heer Fernhout,

Als woordvoerder van de Aktiegroep, een groep die zich tot doel stelt, misstanden in de Nederlandse samenleving te bestrijden, vraag ik Uw aandacht voor het volgende:

Hierbij wend ik mij tot U met het verzoek een zelfstandig onderzoek in te stellen, als bedoeld in art. 15 van de Wet Nationale Ombudsman, naar de ernstige misstanden bij de Regiopolitie Brabant-Zuid-Oost.

Hoe klemmend de situatie is, moge blijken uit onderstaande aantal punten uit een publicatie in het Eindhovens Dagblad van donderdag 23 januari jl., waarvan U een kopie aantreft: (Zie bijlage: 1)

De Regiopolitie van Brabant-Zuid-Oost heeft deze week forse kritiek gekregen van het Openbaar Ministerie Den Bosch. De processen-verbaal die ze aanlevert zijn slordig, het korps is geen eenheid en hulpofficieren functioneren ondermaats, zo oordeelden de ' echte ' officieren in een enquête. Het nieuws is hard aangekomen bij de politiemensen op straat. Hun nieuwe baas verbaast zich er daarentegen minder over.

Korpschef Leon Kuijs is het namelijk met het OM eens dat de kwaliteit van het korps fors moet verbeteren. Het rapport geeft hem dan ook een steuntje in de rug. De uitslag illustreert echter tegelijkertijd de broze verhoudingen tussen de blauwe uniformen aan de Eindhovense Mathildelaan en de zwarte toga's in Bossche rechtszalen.

Net zo goed als de korpschef de organisatie niet in zijn eentje kan opporren krijgt het korps een beter oplossingspercentage evenmin op eigen kracht voor elkaar. Daarvoor moet de kloof tussen opsporing en vervolging wel geslecht worden. De neuzen moeten dezelfde kant op. Niet naar Den Bosch of Eindhoven, maar naar de om veiligheid vragende burger.

Afsluitend merk ik op, dat er weliswaar in de berichtgeving wordt vermeld, dat door de betrokken diensten een onderzoek wordt ingesteld, maar Uw onderzoek ongetwijfeld een betere waarborg m.b.t. de objectiviteit in zich draagt.

Met betrekking tot eerdergenoemd verzoek, verwijs ik naar de brief van Uw toenmalige voorganger, dr. J.F. Rang, aan mijn aktiegroep d.d. 7 november 1986, met het kenmerk: 86.02456. (Zie bijlage 2)

Een afschrift van deze brief doe ik U per e-mail toekomen, alsook aan de Voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor BZK, mr. ing. W.G.J.M. van de Camp - Directeur Politie Ministerie BZK, drs. J.C. Goet - CdK Provincie Noord-Brabant, mr. F.J.M. Houben en de korpsbeheerder Politieregio Brabant-Zuid-Oost, dr. R.J. Welschen.

Met bijzondere belangstelling Uw berichten afwachtend, met vriendelijke groet en hoogachting,

bijlage: 2

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Tel. 06 - 148 93 251

E-mail: bbelang@xs4all.nl

Postbus 4683 4803 ER Breda



Ingezonden persbericht