Ingezonden persbericht

Belangen Organisatie voor Nabestaanden.

Een belangen organisatie voor alle nabestaanden van slachtoffers geweldsdelicten, opgericht 2 januari 2003. Een stichting die in eerste instantie alle nabestaanden wil samenbrengen en overtuigen van de belangen om in te schrijven als deelnemer.
De organisatie moet gaan bijdragen en helpen om de muur van onbegrip open te breken. Deze hindernis gaan voorzien van een ingang en een uitgang.
Wij naar binnen om onze stem (spreken), de sociale en maatschappelijke problemen en onze wensen te laten horen, samen weer naar buiten met ieder die het heeft begrepen (aandacht).

Eerste stappen zijn inmiddels gezet.
Brieven gevolgd door persoonlijke gesprekken met betrekking tot doelstelling en invulling van deze stichting zijn positief verlopen. Het bestaan en doelstelling van de stichting wordt ondersteund door de 2e kamerleden, W.v.d. Camp (CDA), P.v. Heemst (PvdA), B. Dittrich (D'66), J. Eerdmans (LPF), Fred Teeven (LN).

Het is nu aan ons om er op korte termijn achter te komen of de belangen organisatie door een meerderheid van nabestaanden van belang wordt geacht.
De stichting Aandacht Doet Spreken (aandacht vragen doet spreken/ spreken doet aandacht krijgen)
Een stichting die moet aansluiten op de reeds bestaande lotgenoten verenigingen en hulpverlening organisaties.

Met deze brief willen wij bereiken, ouders, grootouders, partners, broers, zussen, kinderen en andere nauw betrokken familieleden van slachtoffers die zich willen aansluiten en/of actief deelnemen in de belangen organisatie voor nabestaanden.

Het is van groot belang dat zoveel mogelijk nabestaanden zich aanmelden, het aanmelden verplicht u tot niets. Onmisbaar zijn echter nabestaanden die een actieve rol willen gaan vervullen in de belangen organisatie en willen opkomen voor de belangen en tekortkomingen van alle nabestaanden.
In een actieve organisatie, als deelnemer zijn / haar stem laten horen tijdens contact bijeenkomsten en eventueel zitting nemen in iin of meer van de commissies die zich bezig houden met de strijd voor, erkenning, oplossingen zoeken van sociale en maatschappelijke problemen, hulp op maat voor alle nabestaanden.
Onmisbaar in deze organisatie is de deelname en inbreng van partners, broers, zussen, kinderen en andere nauw betrokken familieleden van slachtoffers.
Een grote groep nabestaanden die veelal is, en te snel wordt, vergeten.

Een verzoek aan ieder, ook al heeft uzelf geen behoefte aan deelname in deze organisatie. Maar, u bent wel van mening dat deze belangen organisatie er moet zijn, dan verzoeken wij u vriendelijk ons dit met die aantekening te laten weten.
Daarbij verzoeken wij een ieder met enige nadruk dit voorstel ook voor te leggen aan overige familieleden en vrienden van de slachtoffers, die deze brief niet hebben ontvangen. De doelstelling van de belangen organisatie is ook de belangen van familie en naaste vrienden van slachtoffers en nabestaanden te bespreken en te behartigen.

Gelieve bijgesloten formulier, eventueel eerst te kopikren voor overige familieleden en/ of naaste vrienden, daarna in te vullen en retour te zenden aan onderstaand adres.

Stichting Aandacht Doet Spreken, Postbus 53097, 2505 AB te Den Haag.

Voorwaarden en Doelstelling:

Belangen organisatie voor nabestaanden van slachtoffers ernstige geweldsdelicten.

Stichting 'Aandacht Doet Spreken'

Voorwaarden:

Alleen nabestaanden en direct betrokkenen van slachtoffers ernstige geweldsdelicten kunnen zich inschrijven en deelnemen in de belangen organisatie.

Wanneer het noodzakelijk wordt geacht zullen onafhankelijke adviseurs en/of bemiddelaars worden toegelaten en ingeschreven in de belangen organisatie.

Van alle ingeschreven deelnemers wordt verwacht dat zij het inschrijf/ rapportage formulier volledig en naar waarheid hebben ingevuld.

Persoonlijke gegevens en de persoonlijke rapportage worden vertrouwelijk behandeld en in het archief van de stichting opgeslagen.

Van alle ingeschreven deelnemers wordt verwacht dat zij volledig en belangeloos de doelstelling van de stichting nastreven en meewerken deze te realiseren.

De stichting heeft als doel:

Adviseren en wijzen op de belangen van onderlinge lotgenoten contacten, zoals bijeenkomsten, onderlinge, telefonische, e-mail en brieven.

De positie van nabestaanden slachtoffers ernstige geweldsdelicten te verbeteren.

Door samenspraak van de deelnemers trachten, tekortkomingen te achterhalen en de vele hindernissen die onze voortgang belemmeren te doorbreken.

Daar waar wij onze positie zelf kunnen verbeteren dit samen trachten te realiseren.

Individuele acties trachten te voorkomen om de doelstelling en collectieve acties van de belangen organisatie niet in de weg te staan.

Het verzamelen en rapporteren van alle slachtoffer en nabestaanden gegevens.
Aan de hand van, door verschillende commissies, samengestelde rapporten de gegevens en cijfers bespreekbaar maken met betrokken instanties.

De doelstelling trachten te bereiken door rapportage van commissies.

Installeren van regio contactpersonen.
Contactpersonen van de belangen organisatie voor de eerste contacten met deelnemers die zich aanmelden en contact / bemiddeling met deelnemers in regio.

Installeren verschillende commissies.
Commissie die waar mogelijk kan bemiddelen, adviseren en assisteren bij herstel van contacten met familie, vrienden en relaties.

Commissie voor behandeling Slachtofferhulp, Slachtofferzorg, zorgsector.

Commissie voor behandeling Schadefonds, verzekeringen, arbeidsconflicten.

Commissie voor behandeling politie, justitie, rechtshulp, spreekrecht, bescherming.

Commissie voor behandeling overplaatsingen en noodzakelijke verhuizing.

Genoemde commissies gaan uit de persoonlijke rapportages, samenvattingen en totaal rapporten samenstellen.
De uitkomst van deze rapporten ter discussie stellen bij betrokken organisaties.

Commissie voor het organiseren van informele bijeenkomsten, 3x per jaar.
Naar gelang behoeften, andere bijeenkomsten, dagtochten en uitstapjes.

Bijeenkomsten, 3x per jaar.

Voorafgaand het bespreken en behandelen van de agendapunten eerst gedurende een uur tot anderhalf uur gelegenheid om informeel met elkaar te spreken en ervaringen uitwisselen.

Aankondiging agenda punten.

Verslag ontwikkelingen.
Verslag rapportage en planning.

Rondvraag met inbreng nieuwe ideekn.

Na rondvraag gelegenheid tot informeel napraten.

Naar gelang de behoeften mogelijkheden bieden tot:

Regio contact bijeenkomsten.

Voorlichting bijeenkomsten.

Dagtochten en / of andere uitstapjes.

Wat is op dit moment eigenlijk de waarde en positie van slachtoffer en nabestaanden?
Zijn dat alleen de kosten die worden gemaakt voor de uitvaart van een slachtoffer?
Waarom krijgen de nabestaanden niet direct na het moment van het geweldsdelict een (kosteloos) jurist toegewezen?
Waarom is hulp en begeleiding van slachtofferhulp zo beperkt?

In veel gevallen zijn onkosten na een aantal maanden en soms zelfs jaren veel hoger opgelopen dan men zelf eigenlijk wel weet. Inkomstenverlies, zorgkosten, medicijnen, baan verlies of verandering, gedwongen verhuizingen, relatie breuk, enz. Is er 'hulp op maat' genoeg voor alle nabestaanden?

Is er wel voldoende begeleiding en opvang in de gerechtsgebouwen? Is er wel voldoende voorlichting en informatie over het verloop van daders?
Overplaatsingen, gedrag, verlofdata, vrijlating van daders. Zaken waar de toegewezen jurist van slachtoffer of nabestaanden volledig van op de hoogte wordt gehouden.

In veel gevallen zijn problemen na een aantal maanden en soms zelfs jaren veel ernstiger dan men zelf eigenlijk wel weet. Het niet kunnen verwerken, de straffen van daders, dreigingen van daders kant, verlof daders, vrijlating daders. Meestal is er geen hulp meer in deze perioden. Deskundige hulp en begeleiding in die perioden is onmisbaar. Zeker wanneer er ook sprake is van inkomstenverlies, hoge zorgkosten, medicijnen, baan verlies of relatie breuk. Is er 'hulp op maat' genoeg voor alle nabestaanden?

De belangen organisatie gaat zich inzetten voor meer investeringen, vanuit de overheid, ten bate van nabestaanden, ook op langere termijn. Hulp op maat totaal, is hulp tot het moment dat nabestaanden geen hulp meer behoeven. Ook in de jaren later, wanneer onverantwoorde of moeilijke situaties zich kunnen voordoen, zoals na vrijlating van geweldpleger(s). De belangen organisatie moet zich inzetten voor hulp op maat totaal.

Hoeveel nabestaanden zijn al sociaal en maatschappelijk ten gronde gericht door het toedoen van geweld(plegers)? Hoeveel nabestaanden willen of wilden best, maar liepen overal tegen die dikke muur van onbegrip op?
Een muur die overal en altijd in de weg blijft staan, als er geen oplossing komt voor deze ernstige tekortkoming. Een muur die wij alleen samen kunnen openbreken met, ons eigen gereedschap, een eigen belangen organisatie. Met veel nabestaanden in een goede belangen organisatie zijn de mogelijkheden tot het verbeteren van onze positie eerder te bereiken dan wanneer ieder voor zich een verbetering of erkenning tracht te bereiken.

Een eigen belangen organisatie waarin de deelnemers in vele gevallen kunnen bijdragen en bemiddelen bij onbegrip, binnen het gezin, in de familie, in de vriendenkring, op de werkvloer, bij de vereniging, bij de bedrijfsarts, bij de uitkeringsinstantie en noem ze maar op. Onze eigen ervaringen, ons gereedschap, gebruiken om elkaar te helpen en bij te staan.

Aan overleden slachtoffers wordt al snel niet meer gedacht, zij kunnen immers geen nieuws meer brengen, zij zijn vermoord.

De media maakt dan gretig gebruik van allerlei verhalen, vertelt door personen die menen er goed aan te doen allerlei verhalen en eigen meningen te moeten uiten aan de media.
Dit meestal tot grote ergernis en woede van de nabestaanden. In sommige gevallen is er zelfs sprake van laster. De media maakt gebruik van beelden en foto's van het slachtoffer kort na het geweldsdelict zonder toestemming van nabestaanden. Soms vallen er na een aantal weken of maanden nog wat sensatie of tranenverhalen te halen bij de nabestaanden van slachtoffers, waar de media gretig gebruik van maakt. Helaas, veel te vaak met veel emotionele momenten en daarnaast de nodige censuur, meestal hetgeen wij echt willen laten weten wordt niet uitgezonden of gepubliceerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van beelden van het slachtoffer of het geweldsdelict die nabestaanden zonder aankondiging of toestemming moeten zien of lezen in de media.

De belangen organisatie wil bemiddelen en zorg dragen voor duidelijke afspraken en voorwaarden op schrift tussen nabestaanden en media. Standaard overeenkomsten getekend door beide partijen is een oplossing. Wanneer nodig zal hier een initiatief wetsvoorstel over worden ingediend.

Hoeveel nabestaanden zijn zonder schuld werkeloos of arbeidsongeschikt geworden?
Onbegrip over veelvoudig afwezigheid/ ziek zijn dan voorheen, inkomsten verlies door ziekteverzuim of WAO, verloren promotie kanzen, niet meer kunnen functioneren in oude functie, en nog vele andere problemen en tekortkomingen ontstaan door het verlies en gemis van een dierbare door toedoen van een ernstig en fataal geweldsdelict.

De Belangen Organisatie voor Nabestaanden van Slachtoffers Geweldsdelicten gaat zich ook sterk maken voor voorlichting en bemiddeling bij conflicten tussen nabestaanden, werkgevers, uitkeringsinstanties en bedrijfsartsen. Invoering van een speciaal fonds trachten te bereiken.

Hoeveel nabestaanden moesten of moeten noodgedwongen verhuizen? Angst, herinnering, zelfbescherming, confrontatie problemen, dreigingen of provocaties veel redenen zijn te noemen voor noodgedwongen verhuizing van nabestaanden.
Ook al zijn zij nog zo gehecht aan hun huis en omgeving, soms is een situatie onhoudbaar geworden. Men moest of moet verhuizen met alle problemen en kosten van die. Niets of niemand is op dit moment bereikbaar voor directe en snelle hulp. Van financikle hulp is helemaal geen sprake. Daarbij komt meestal ook nog, ligt aan de afstand, verandering van werkgever. Vooral op wat oudere leeftijd is het meestal onmogelijk om een gelijkwaardige betrekking te vinden in een nieuwe omgeving. Omdat noodgedwongen verhuizing en het vinden van een nieuwe werkgever in veel gevallen onmogelijk is raken veel nabestaanden in een isolement.

De belangen organisatie ziet dit als een ernstige tekortkoming voor nabestaanden die verder willen met iets meer zekerheid voor hun veiligheid en gezondheid. Wij zien dit probleem als iin van de eerste prioriteiten om onder de aandacht te brengen.

Stichting Aandacht Doet Spreken
(tijdelijk correspondentie en e-mail adres en telefoon nummer) Postbus 53097
2505 AB Den Haag.
Tel: 06.55937661
E-mail: aandachtdoetspreken@wanadoo.nl


^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^