Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 24 januari 2003

Nieuwe nachtvluchtenroutes mogelijk eerste stap


Agalev stelt vast dat het nieuwe compromisvoorstel inzake de nachtvluchten, dat de federale en gewestelijke regeringen vanochtend uitwerkten, in de richting gaat van een meer billijke spreiding van de hinder en alvast het gemiddelde aantal geconcentreerde nachtvluchten over de zwaar getroffen Noordrand terugbrengt van 16 naar 11.

Het onmiddellijk uit de lucht nemen van de laatste lawaaierige Boeing-727's door DHL is positief en toont aan dat de kordate houding van Vlaams minister Vera Dua van de afgelopen weken zijn effect niet gemist heeft. Dit moet dan ook een eerste stap zijn om geleidelijk aan ook andere lawaaierige vliegtuigtypes, waaronder de Airbus-300, door minder luidruchtige modellen te vervangen.

De optie om het jaarlijks aantal nachtelijke vliegbewegingen op termijn te laten toenemen tot 30.000 is definitief geschrapt en de absolute maximumlimiet werd gebetonneerd op 25.000, wat tegenover 2002 evenwel nog steeds een groeipotentieel inhoudt van zo'n 5.000 vliegbewegingen. Of het voordeel van de gedeeltelijke spreiding die in het nieuwe compromis bedongen werd ook op termijn blijvend voor alle inwoners van Brussel en Vlaams-Brabant voldoende nachtrust zal garanderen, zal uiteindelijk enkel kunnen getoetst worden aan de praktische ervaringen van de inwoners in alle betrokken regio's. Indien blijkt dat dit nieuwe compromis nog steeds onleefbare overlast veroorzaakt voor een groot aantal burgers, zal het taboe over een inkrimping van het aantal nachtvluchten of de inlassing van enkele stille uren definitief moeten doorbroken worden.

Wat dit laatste betreft is het alvast positief dat op korte termijn een regeling zal worden uitgewerkt om de weekends maximaal te vrijwaren van nachtvluchten.

Tenslotte wenst Agalev dat er ook dringend een definitieve en voor alle burgers uit Brussel en Vlaams-Brabant leefbare regeling getroffen wordt voor de vluchten die overdag op Zaventem landen en opstijgen.

Lode Vanoost, Kamerlid
Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
Adelheid Byttebier, Lid Brusselse Hoofdstedelijke Raad
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/