D66

Dittrich adviseert CDA/PvdA regering


Boris Dittrich

24-01-2003 - Benoem een informateur van CDA-huize om de mogelijkheden van een CDA/PvdA-coalitie te onderzoeken. Dat is het advies dat D66-fractievoorzitter Boris Dittrich zojuist aan koningin Beatrix heeft overbracht.

Dittrich: "De uitslag van de verkiezingen heeft een grote verschuiving laten zien. De Partij van de Arbeid heeft een flinke winst geboekt en is daarmee bijna even groot geworden als de grootste regeringspartij, het CDA. De verkiezingsuitslag is volstrekt helder: CDA en PvdA moeten samen gaan regeren."

Dittrich heeft gisteren reeds in een persconferentie aangegeven dat het weinig zinvol is de mogelijkheid van een CDA/VVD/D66-coalitie te onderzoeken. "CDA en VVD hebben erop ingezet een meerderheid voor hun beleid te behalen, maar de kiezer heeft anders besloten. D66 is voor de verkiezingen volstrekt helder geweest: als wij opnieuw verliezen, kiezen wij voor de oppositie."

Openbaar debat

Dittrich hekelde op een persconferentie na afloopt van zijn bezoek aan de koningin de houding van de PvdA. Die partij is geen voorstander meer van een door de Tweede Kamer benoemde informateur, die er met PvdA-steun wél zou zijn gekomen. Dittrich: "Het zou veel beter zijn wanneer niet de koningin, maar de nieuw gekozen Tweede Kamer in alle openbaarheid zou beslissen over de informatie. De oude PvdA was onder Melkert nog voorstander van zo'n democratische hervorming; daarvoor zijn inmiddels ook de mogelijkheden geschapen. Het is buitengewoon jammer dat de PvdA onder leiding van Wouter Bos nu toch de voorkeur geeft aan de oude politieke traditie in plaats van openbaarheid."