Persberichten - 24/01/2003

Overname van Ontex

Candover rondt aankoop van aandelen van familie Van Malderen af

Candover, een vooraanstaande Europese durfkapitalist die zich richt op grote Europese buy-outs, en Ontex (Euronext Brussel, ONT) maken bekend dat ze een overeenkomst hebben gefinaliseerd aangaande de aankoop door Candover van een meerderheidsparticipatie in Ontex uit handen van diens hoofdaandeelhouder, de familie Van Malderen. De aandelenverkoop was onder voorbehoud van de goedkeuring van de Europese Commissie en andere instanties die bevoegd zijn inzake concurrentie. Deze goedkeuring is nu verkregen.

Candover heeft 77,96% van het geplaatst aandelenkapitaal in Ontex NV aangekocht tegen de prijs van 87 EUR in cash voor elk aandeel. De aandelenaankoop is uitgevoerd door de oprichting van een nieuwe Belgische onderneming, ONV Holdco NV, die onder de controle staat van Candover. ONV Holdco NV zal nu een verplicht openbaar overnamebod uitbrengen op de overblijvende aandelen van Ontex NV die nog in handen zijn van het publiek. Verwacht wordt dat dit openbaar overnamebod midden februari zal starten.

ONV Holdco NV zal 87 EUR aan alle aandeelhouders betalen, met een extra bedrag van 5 EUR per aandeel indien het op de dag na de afsluiting van het openbaar overnamebod 95% of meer van de aandelen van Ontex bezit.


*Candover staat voor Candover Investments plc en/of een of meer van zijn dochtermaatschappijen waaronder Candover Partners als General Partner van het Candover 2001 Fund.

Achtergrondinformatie voor journalisten

Candover is een vooraanstaande Europese durfkapitalist die zich richt op grote Europese buy-outs. Sinds de oprichting in 1980 heeft Candover voor meer dan 18 miljard EUR geïnvesteerd in 113 buyouts. Candover investeert op twee manieren in transacties, via Candover Investments plc, een beursgenoteerde beleggingsmaatschappij, en via fondsen onder het beheer van de 100% dochteronderneming Candover Partners. Candover sloot het Candover 2001 Fund af in juni 2002, en haalde daarbij 2,7 miljard EUR op. Het fonds heeft tot heden drie investeringen gedaan: de overname voor 600 miljoen EUR van Kluwer Academic Publishers van zijn Nederlandse moeder Wolters Kluwer, de oprichting van Wellington Re, een van de grootste onafhankelijke herverzekeringsmaatschappijen van het Verenigd Koninkrijk, voor 709 miljoen EUR; de overname van Swissport, een wereldwijd afhandelingbedrijf, van de Swissair Group AG voor 393 miljoen EUR.

De overname van Ontex is de tweede belangrijke investering van Candover in België. In 1999 nam Candover Diamant Boart, een eersterangs fabrikant en leverancier van diamantwerktuigen over van het toenmalige Union Minière (UMICORE).

Dit jaar verkocht Candover, PII aan Ge Power Systems, Regional Independant Media aan Johnston Press plc en Diamant Boart aan Electrolux AG. Het bracht ook de uitstaande aandelen van Detica Group plc op de London Stock Exchange en Inveresk Group op Nasdaq.

Candover heeft vestigingen in Londen, Parijs en Düsseldorf en een lokale adviseur in Madrid.

Ontex:

Ontex is een leidende Europese groep actief op de Europese markt van babyverzorgingsproducten (luiers en vochtige doekjes), dameshygiëneproducten (maandverbanden, tampons en inlegkruisjes) en verzorgingsproducten voor volwassenen (incontinentie en medische producten).

Van een klein Belgisch bedrijf naar een internationale groep

Ontex werd in 1979 opgericht in Buggenhout door Paul Van Malderen, de huidige voorzitter van de raad van bestuur. In het begin maakte het bedrijf hygiëneproducten voor de Belgische institutionele markt. Tijdens de jaren 80 en de eerste helft van de jaren 90 werd het productenassortiment uitgebreid. De eerste overnames kwamen tot stand en het bedrijf zette zijn eerste stappen buiten de Belgische markt.

In 1996 werd Bart Van Malderen aangesteld als CEO. Daarna ging het steeds sneller met de internationale expansie. Regelmatig vonden acquisities plaats in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, de Tsjechische Republiek en Spanje.

In 1998 werd Ontex genoteerd op de Beurs van Brussel (thans Euronext). Vanaf dan kende de groep een exponentiële groei. In 1999 nam Ontex het Franse bedrijf Hygiène Diffusion over. Volgden dan in 2000 Breitenau, Hycos en Cedo (Duitsland), Astel (Turkije) en ProdHygia (Frankrijk).

Vandaag is Ontex een van de grootste Europese spelers op de markt van de hygiëneproducten. Meer dan 1 op 10 hygiëneproducten die door Europese consumenten wordt gebruikt, wordt gemaakt door Ontex. De groep heeft 16 verkoopafdelingen en 15 productiecentra en had eind oktober 2002 3.509 personeelsleden in dienst in 13 landen.

Drie groeisegmenten

De groep is actief in drie marktsegmenten, elk met een belangrijk groeipotentieel:

- Retailer brands: Ontex is de Europese marktleider in hygiëneproducten verkocht als eigen huismerk van de grootdistributeurs, vooral in West-Europa.
- Oost-Europa en Turkije: in deze snel groeiende markten volgt Ontex een eigen merkstrategie en helpt distributeurs tegelijk hun huismerken te ontwikkelen.

- Verzorgingsproducten voor volwassenen: Ontex commercialiseert incontinentie en medische producten, vooral via de institutionele markt van rusthuizen, apotheken, organisaties voor thuisverzorging en ziekenhuizen.

Bron: Ontex
Provider: Euronext Brussels